Арменският премиер Пашинян заяви, че не е обсъждал с Путин възможната военна намеса на Русия в конфликта в Карабах, съобщава ТАСС. 

"Не сме обсъждали с руския президент евентуалната военна намеса на Русия в конфликта в Карабах. Също така, не е необходимо все още да използваме потенциала на 102-рата руска база, но в случай на такава необходимост има всички законови основания", каза той.

Армения иска да изгради качествено нови отношения с Русия, обясни той. "Нищо не се случи в отношенията между Армения и Руската федерация и няма нюанси, които не са присъствали преди. Нашата цел в отношенията с Русия е да изградим отношения от ново ниво и качество", каза Пашинян.

Никол Пашинян обяви екзистенциална заплаха за съществуването на арменския народ

Никол Пашинян обяви екзистенциална заплаха за съществуването на арменския народ

"Това е война, обявена на арменския народ"

Поради настоящата военна ситуация арменските власти обмислят възможността да признаят независимостта на Нагорни Карабах, коментира Никол Пашинян на пресконференция с руски медии.

"Да, нашият дневен ред включва въпроса за признаването на независимостта на Нагорни Карабах. Съществува и възможността за сключване на военно-политически съюз с Карабах", каза той.

Действията на Армения са насочени към установяване на дългосрочна стабилност в Нагорни Карабах, добави той.

Илхам Алиев: Азербайджан се бие на собствена земя, Армения няма място там

Илхам Алиев: Азербайджан се бие на собствена земя, Армения няма място там

След последните събития

"Имаме за цел да установим дългосрочен мир и стабилност в региона. Не искаме тази ситуация да се повтаря след две или три години. Но Армения никога няма да действа в ущърб на собствените си национални интереси и интереси на Нагорни Карабах", отбелязва премиерът.

По думите му, Армения ще осигури сигурността си с участието на ОДКС или без участието на тази организация.

"Дискусията за участието на ОДКС е политически въпрос. Ние си сътрудничим тясно с нашите партньори в организацията, информираме за текущата ситуация. Армения обаче е готова да защити сигурността си с или без участието на ОДКС", добави Пашинян.

Армения може да поиска военно-политическа помощ от ОДКС и Русия

Армения може да поиска военно-политическа помощ от ОДКС и Русия

Защото е заплашен суверенитета и териоториалната й цяост