Ливанската армия е открила 4,35 тона амониева селитра близо до входа на пристанището в столицата Бейрут седмици след огромната експлозия на същия химикал, която уби стотици хора и рани още около 5 000 души на 4 август, съобщава държавната новинарска агенция NNA.

Според изявлението на армията, цитирано от агенцията, армейските инженери боравели с химикала.

79 опасни контейнера открити в пристанището на Бейрут

79 опасни контейнера открити в пристанището на Бейрут

Над 170 души бяха убити, а повече от 40 000 други ранени при мощния взрив

Най-малко 190 души бяха убити и още 5000 ранени, след като две експлозии разтърсиха пристанището в Бейрут на 4 август, причинявайки също така огромни щети на няколко части на града. 300 000 души останаха без дом.

Властите посочиха като причина за експлозията опасното съхранение на над 2 500 тона силно експлозивен амониев нитрат в пристанищен склад.

Мощността на взрива в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Мощността на взрива в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Екип от Шефилдския университет е изчислил...

Смъртоносните взривове предизвикаха масови протести в Ливан, като хиляди хора излязоха по улиците, за да поискат оставката на правителството. Трагичният инцидент влоши икономическата криза в страната и добави гориво към антиправителствените настроения, принуждавайки министър-председателя и неговия кабинет да се оттеглят.

Миналата седмица бившият посланик на Ливан в Германия Мустафа Адиб беше избран за нов за министър-председател с подкрепата на повечето депутати, след като беше номиниран от шиитската радикална групировка "Хизбула".

На 9 август световните лидери обещаха близо 300 млн. долара на Ливан на донорска конференция под егидата на ООН.

Протестиращи в Бейрут превземат министерства, намеси се армията

Протестиращи в Бейрут превземат министерства, намеси се армията

По улиците патрулират военни...