Сирийският президент Башар Асад обеща да изпълни своята част от спазването на крехкото примирие и предложи „пълна амнистия” за бунтовниците, които свалят оръжията, цитиран от „Франс прес”.

Ще направим всичко от наша страна, така че цялото нещо да работи”, каза Асад в интервю за германската обществена телевизия ARD, имайки предвид съгласуваното между САЩ и Русия примирие, което влезе в сила преди три дни.

Ние се въздържаме от отговор с цел да дадем шанс споразумението да оцелее. Това е, което можем да направим, но в крайна сметка всяко нещо си има граници. Зависи от другата страна”, добави той.

Описвайки примирието като „проблясък на надежда”, президентът също предложи амнистия за бунтовниците, ако се съгласят да се разоръжат.

Просто...предайте оръжията си, дали искате да се присъедините към политическия процес, или не сте заинтересовани от политическия процес, вие нямате никакъв политически дневен ред, това няма значение”, продължи Башар Асад.

Най-важното нещо за мен, правно и конституционно...е, че вие, като граждани, нямате право да носите оръжие и да нараняваните хора, или имущество. Това е единственото нещо, което искаме. Не искаме нищо друго. Както казах, ние им даваме пълна амнистия”, поясни той.

Докато описва ситуацията в страната си като „хуманитарна катастрофа”, Асад отрече, че войниците му са отрязали доставките на храна и медикаменти към окупираните от бунтовниците градове.

Междувременно руското военно министерство обяви, че общо 38 споразумения за примирие са сключени в Сирия. Ведомството добави още, че през последните 24 часа са регистрирани 15 нарушения на примирието в Сирия, предимно в Дамаск, провинциите Алепо, Хомс и Латакия.