Основателят на скандалния сайт Уикилийкс обвини в недобросъвестност всекидневника The Guardian, че е пуснал некоректни подробности за сексскандала."Очевидно е, че тези скандални публикации са разпространени с цел да се попречи на пускането му под гаранция", заяви Асандж.

Припомняме, The Guardian беше партньор бе Уикилийкс в хода на скандалните публикации за Пентагона и Държавния департамент. По думите на Асандж журналистите първо са използвали неговите документи, а после са го очернили и това е „отвратително."

Относно данните, че властите в САЩ търсят начини да го обвинят в шпионаж, австралиецът каза, че той има поддръжката на американския народ."Американските чиновници са добре организирани, но количествено са малко, а населението ни оказва огромна подкрепа", заяви още основателят на скандалния сайт. По думите му на фона на тази поддръжка всички искания на американските политици са безсмислени. Припомняме, по-рано вицепремиерът Джо Байдън определи Асандж като високотехнологичен терорист.

Името на Джулиан Асандж нашумя особено след скандалните публикации на Уикилийкс от края на месец ноември, когато бяха оповестени 250 хиляди документа на американски дипломати. Преди това пък на скандалния сайт бяха поместени материали за въоръжените конфликти в Афганистан и Ирак.

Джулан Асандж беше арестуван от лондонските полицаи, след като отишъл и сам се предал. Той бе издирван за изнасилване и сексуален тормоз на две жени в Швеция. Тогава съдът отказа да го пусне под парична гаранция от 300 хиляди долара.

На 14 декември Асандж бе освободен под гаранция.

В интервю с журналист от The Times 39-годишният австралиец отново отхвърли обвиненията по негов адрес: „Аз не съм водил безпорядъчен полов живот, аз просто наистина обичам жените", заяви Асандж.

Той за пореден път подчерта, че според него шведските власти или спецслужби са разпространили невярна информация по негов адрес, за да го очернят.

Говорейки за бъдещето, Джулиан Асандж отново посочи, че Уикилийкс разполага с информация за една от най-големите финансови организации в света (името на банката той отново не назова, но по-голямата част от предположенията са насочени към Banko of America). Следващите скандални публикации са предвидени за началото на следващата година.