Адвокатите на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж ще се обърнат към френските власти с молба за предоставяне на убежище в страната. Това е намерението на европейския му екип от защитници.

Припомняме, че процесът му за екстрадиция в Съединените щати по обвинения за шпиониране започва следващата седмица в Лондон.

Затова, адвокатите му ще задействат молбата до Париж, с аргумента, че клиентът им има дете, което живее там.

Бившият представител на Камарата на представителите на САЩ Дана Рорабейкър по-рано отрeчe, че президентът Доналд Тръмп e предложил да бъдат снети обвинениятa от Асандж.

"Гардиън" съобщи, че споменатото предложение е стигнало до Асандж през август 2017 г. от Рорабейкър, който по това време е член на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Бивш конгресмен: Не сме предлагали сделка на Асандж от името на Тръмп

Бивш конгресмен: Не сме предлагали сделка на Асандж от името на Тръмп

Белият дом: Това е пълна измислица и пълни лъжи

Той потвърди, че се е срещал с Асандж, но е действал по собствена инициатива. "В разговор с Джулиан Асандж казах, че ще се обадя на президента Тръмп и ще го помоля да се смили над него, ако той (Асандж) ми предостави информация или доказателства за това, кой е предавал електронната кореспонденция на Демократическата партия към него. Никога не предлагах никакви сделки от името на президента и не съм казвал, че го представлявам", обяснява бившият конгресмен.

Белият дом категорично отрече публикацията на "Гардиън". "Президентът почти не познава Дана Рорабейкър. Президентът знае само, че Рорабейкър е бивш конгресмен. Той (Тръмп) никога не е разговарял с него по тази тема, както и по почти всяка друга тема", заяви говорителят на Белия дом Стефани Гришам.

Тръмп обещал да помилва Асандж, ако излъже за намесата на Русия на изборите през 2016 г.

Тръмп обещал да помилва Асандж, ако излъже за намесата на Русия на изборите през 2016 г.

Това стана ясно по време на съдебно изслушване в Уестминстърския магистратски съд

Гришам добави, че "Това (публикацията на "Гардиън") е пълна измислица и пълни лъжи. Това вероятно е поредната продължаваща фалшификация и пълни лъжи от страна на Националния комитет на Демократическата партия".