Сомалийската терористична групировка „Аш Шабаб” е разпространила документален филм за несправедливостта и расизма в САЩ. В него специално внимание се отделя на коментари на основния кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп, отбелязва мониторинговата организация SITE, която следи тероризма по света, цитирана от Ройтерс.

В 51-минутния видеоматериал е показан коментарът на милиардера от декември за мюсюлманите. Тогава той призова САЩ да забранят допускането на мюсюлмани в страната, което беше широко осъдено по света, включително от американските политици.

Изказването на Тръмп е показано между два клипа с лидера на групировката Ануар ал Аулаки, убит при атака с безпилотен самолет в Йемен през 2011 година, в които Аулаки заявява, че мюсюлманите в САЩ са изправени пред избора да се върнат в мюсюлманските държави или да останат в страната и да се борят срещу Запада.

Филмът е разпространен вчера чрез „Туитър” от ислямската екстремистка организация al-Kataib Media Foundation, отбелязват от SITE.

„Аш Шабаб”, която се опитва да свали подкрепяното от Запада правителство в Сомалия и да наложи стриктна версия на ислямския закон, поддържа връзки с „Ал Кайда” и извършва атаки в Кения и Етиопия.

Междувременно многократно самолети в небето над Калифорния показаха послания, осъждащи Доналд Тръмп, съобщава СиЕнЕн.

В небето се показаха послания като „Америка е велика! Тръмп е отвратителен!”, „Всеки, само не и Тръмп!”, „Тръмп обича да мрази!” и „Тръмп е налудничав!”.

Протестната проява съвпадна с парад в Пасадина, щата Калифорния.

Не е ясно кой стои зад проявата, но СиБиЕс съобщи, че зад въздушния протест срещу Тръмп стои бизнесменът от Алабама Стан Пей.

По време на дебат на Демократическата партия миналият месец Клинтън каза, че Тръмп се е превърнал в „най-добрия кадър” на ДАЕШ, тъй като те показват на хората видео с Тръмп, който обижда исляма и мюсюлманите, за да привлекат нови радикални екстремисти.