Асимптомните носители на коронавирус по-бързо губят антителата от тези заразени, които са проявили симптоми, според едно от най-големите проучвания по рода си, публикувано във Великобритания, информира АФП.

Откритията на Лондонския имперски колеж и маркетинговата агенция Ipsos Mori сочат, че загубата на антитела се случва по-бавно при хора на възраст между 18 и 24 г. в сравнение с тези на възраст над 75 г.

Като цяло проби от стотици хиляди хора в Англия между средата на юни и края на септември показват, че преобладаващо вирусните антитела намаляват с повече от 1/4.

Проучването, поискано от британското правителство и публикувано от колежа, разкрива, че имунният отговор на хората срещу коронавирус намалява с времето след инфекция.

Авторите на изследването обаче предупреждават, че все още не е ясно какво е нивото на антителата и за какъв период се запазват.

В проучването са включени 365 000 произволно избрани участници, на които на три пъти са им направени тестове за антитела между 20 юни и 28 септември.

Резултатите показват, че броят на хората с антитела е спаднал с 26,5% за три месеца.

На национално ниво означава, че процентът на хората с антитела в Англия е спаднал от 6,0 на сто до 4,4%.

Но изследователите са установили, че не е имало промяна сред тестваните здравни работници за антитела, което потенциално отразява многократното или по-голямо излагане на вируса.