Асма Асад, съпругата на сирийския президент Башар Асад, напълно се е излекувала от рак на гърдата. Самата тя съобщи пред държавната телевизия, информира "Ройтерс".

Преди година първата дама на Сирия обяви, че е диагностицирана с рак на гърдата.

Асма Асад е диагностицирана с рак на гърдата

Асма Асад е диагностицирана с рак на гърдата

Снимка на сирийското президентско семейство от болницата беше публикувана

Откакто Сирия влезе във война преди 8 г., 43-годишната бивша банкерка предимно ръководи благотворителни дейности и се среща със семействата на загинали войници, но в същото време е мразена от опозицията.

Активисти и бунтовници обвиняват Асма, родена в Лондон в семейство от град Хомс, че е съучастник в извършените от сирийското правителство престъпления. Тя е наричана от враговете на Башар Асад "Дамата на смъртта", докато поддръжниците я наричат "Жасминът на Дамаск".

Преди година сирийското президентство публикува снимка от военната болница в столицата Дамаск. На нея Асма е заснета по време на процедура, а заедно с нея е Башар Асад. Двамата се усмихват един на друг.

Сега Асма разказа в интервю, че е успяла да пребори рака. Тя поясни, че е лекувана с химиотерапия в сирийска военна болница.

Тези, които продадоха земята и страната си, които вдигнаха оръжие срещу сирийските си братя по заповед от чужбина. Мислите ли, че в тях е останала капка морал, отговори тя на критици, които обявиха, че заслужава тежката диагноза.

В интервю за руската държавна телевизия през 2016 г. Асма защити президента Асад и заяви, че е отхвърлила тайни предложения да напусне страна, което смята, че е щяло да навреди на съпруга й.