AstraZeneca съобщи, че ще може да достави два милиарда дози потенциална вирусна ваксина, предаде BBC. Миналия месец компанията заяви, че може да произведе един милиард дози.

В четвъртък компанията подписа две сделки, едната от което е подкрепена от Бил Гейтс, което позволява да се удвои производството.

Британският производител на лекарства се съгласи да достави половината от дозите на страните с ниски и средни доходи.

СЗО поиска достъпна за целия свят ваксина

СЗО поиска достъпна за целия свят ваксина

Тридесет и седем държави се обявиха срещу патентите

AstraZeneca вече се съгласи да достави 300 милиона дози от потенциалната ваксина за САЩ и още 100 милиона за Обединеното кралство, като първите доставки се очакват през септември.

Правителствата по света обещаха милиарди долари за ваксина Covid-19, а редица фармацевтични компании са в надпревара за разработване и тестване на потенциални лекарства.

"Ваксината трябва да се разглежда като глобално обществено благо - ваксина за хората, към която призовават все повече световни лидери", заяви генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш във видео съобщение в четвъртък.

Международните донори събраха 8,8 милиарда долара за използването на нови ваксини по целия свят, съобщи вчера британският премиер Борис Джонсън.

"Глобалната среща за ваксини 2020" е предназначена да мобилизира ресурси, необходими за осигуряване на универсална наличност на ваксини и срещу новия коронавирус.

AstraZeneca получи от САЩ $1 млрд. финансиране за ваксина против Ковид-19

AstraZeneca получи от САЩ $1 млрд. финансиране за ваксина против Ковид-19

AstraZeneca си партнира с Оксфордския университет в разработването на ваксина

Премиерът по-рано обеща, че правителството на Обединеното кралство ще остане водещ донор, изплащайки 1,65 милиарда паунда за работата на Организацията през следващите пет години.