Изпекоха първите бисквити в космоса, съобщава АП.

За приготвянето им на Международната космическа станция са били необходими 2 часа, докато на Земята бисквитите се правят за под 20 минути.

Но все още никой не знае какъв им е вкусът, тъй като остават запечатани след приготвянето им. Те са оставени замразени в лаборатория в района на Хюстън след доставянето им на планетата преди две седмици с кораб на SpaceX. Те са първата печена храна в космоса, приготвена със сурови продукти.

Пържола в космоса: Успешно култивираха говеждо месо на МКС

Пържола в космоса: Успешно култивираха говеждо месо на МКС

Изграждат мускулна тъкан с 3D биопринтер при контролирана микрогравитация

Създателите на печката са очаквали различна продължителност на печене в космоса, но не и толкова дълго.

Фурната е на базираната в Тексас компания Nanoracks, която действа до космическия център на НАСА "Джонсън". Малката електрическа фурна за тестове беше изпратена на космическата станция през ноември 2019 г. На станцията е имало вече пет замразени сурови бисквити. Италианският астронавт Лука Пармитано е сготвил бисквитите през декември. Той е изпекъл бисквитите една по една в прототипа Zero G Oven.

Първата бисквита е останала сурова след 25 минути във фурната при 149 градуса по Целзий. Пармитано удвоил времето на печене при следващите две. Бисквитите били изпечени долу-горе. Успехът дошъл при четвъртата бисквита, която е стояла във фурната два часа. Петата бисквита е печена при максималните 163 градуса по Целзий и е изпечена за 130 минути. Според астронавта последната бисквита е била най-добре изпечена.

Допълнителни тестове са необходими, за да се разбере дали върнатите три бисквити са безопасни за ядене. Астронавтите са усетили миризмата от бисквитите след изваждането им от фурната с изключение на първата.

Хапването на нещо освен дехидратирани и пакетирани храни е от особена важност, когато астронавтите бъдат изпратени към Луната и Марс.