Двама астронавти от НАСА пристигнаха в Космическия център "Кенеди" във Флорида една седмици преди историческия полет с кораб на SpaceX. За следващата сряда е планиран първият пилотиран полет от американска земя за последните 9 г., информира АФП.

Американските астронавти летят до Международната космическа станция (МКС) с руски ракети и кораби от прекратяването на американската програма със совалки през 2011 г.

Оставка в НАСА преди историческата космическа мисия

Оставка в НАСА преди историческата космическа мисия

Дъг Ловеро, ръководител на пилотираната програма, се оттегли в понеделник

Изминахме дълъг път, коментира Дъг Хърли, един от двамата американски астронавти, които ще бъдат изпратени на станцията с кораб на SpaceX. Хърли също беше на последния полет на совалките.

Той и Боб Бенкен са първите хора, които ще летят с капсулата Crew Dragon на компанията на Мъск, тествана с манекен през 2019 г.

Crew Dragon ще бъде изстреляна от "Кенеди" с помощта на ракетата Falcon 9 на SpaceX и ще се прикачи към МКС, на която в момента са двама руснаци и един американец.

"Това е страхотно време да си астронавт, с нов космически кораб", коментира Бенкен на пресконференция във Флорида.

НАСА: "Стар Трек", а не "Междузвездни войни" са принципите за изследване на Луната

НАСА: "Стар Трек", а не "Междузвездни войни" са принципите за изследване на Луната

"Зони за безопасност" заобикалят бъдещи лунни бази за "вредни смущения" от конкурентни държави или компании

Двамата пристигнаха във Флорида със самолет на НАСА, след като бяха поставени под карантина на 13 май в Хюстън, за да се предпазят и да предпазят останалите членове на МКС от новия коронавирус.

Администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн, който се въздържа от ръкостискане с двамата астронавти, повтори, че за пети път в историята САЩ стартират нова програма за космически полети.

Това е първата програма с публично-частно участие. SpaceX произвежда кораба Crew Dragon, а Boeing произвежда Starliner. За да ограничи разходите, НАСА финансира създаването на космически кораби, но подписа договори с компаниите за шест полета до МКС.

Друга съществена разлика от предишни програми е, че на 27 май изстрелването ще се осъществи без обичайната тълпа от зрители заради пандемията от коронавирус.

НАСА е под натиск от искането на президента на САЩ Доналд Тръмп агенцията да върне американците на Луната до 2024 г.

Преди няколко дни Дъг Ловеро, ръководител на пилотираната програма, неочаквано подаде оставка.