НАСА постави началото на глобален дебат относно основните принципи, уреждащи как хората ще живеят и работят на Луната, тъй като тя пусна основните точки за международен пакт за изследване на Луната, наречени "Споразумения Артемида", съобщава "Ройтерс".

Споразуменията се стремят да създадат "зони за безопасност", които да заобикалят бъдещите лунни бази, за да се предотврати това, което американската национална администрация по аеронавтика и космическо пространство нарича "вредни смущения" от конкурентни държави или компании, опериращи в непосредствена близост.

Те също така биха позволили на компаниите да притежават лунните ресурси, които добиват, което е ключов елемент, позволяващ на контрагентите на НАСА да преобразуват водния лед на Луната за ракетно гориво или да добиват минерали за изграждане на площадки за кацане.

Споразуменията са ключова част от усилията на НАСА да събере съюзници около плана си за изграждане на дългосрочно присъствие на лунната повърхност по лунната програма на Артемида.

Тръмп иска да сондира на Луната

Тръмп иска да сондира на Луната

Нова инициатива на Белия дом

"Това, което правим, е, че прилагаме Договора за космическо пространство със споразуменията Артемида", заяви администраторът на НАСА Джим Бриденстийн пред "Ройтерс", като се позовава на международния пакт от 1967 г., който подчертава, че пространството трябва да се използва за мирни, а не за военни цели.

Рамката ще бъде използвана като стимул за нациите да се придържат към американските норми на поведение в космоса, добави той.

"Тя се прилага за ниска земна орбита, тя се отнася и за Луната", каза Бриденстийн. Споразуменията изискват също така държавите да приемат стандарти от Насоките за намаляване на космическите отломки на Организацията на обединените нации - които уреждат предотвратяването на опасни космически отпадъци - и Конвенцията за регистрация, която ще изисква държавите да предоставят орбитални подробности за своите "космически обекти".

Конгресът на САЩ прие закон през 2015 г., който позволява на компаниите да притежават ресурсите, които те добиват в космоса, но няма такива закони в международната общност. "Споразуменията Артемида", в съответствие с космическата политика на администрацията на Тръмп, изглежда прочистват пътя на компаниите да копаят на Луната съгласно международното право и призовават държавите да приемат подобни национални закони, които да обвържат космическите операции с техния частен сектор.

"Защо частните компании биха поели риск да отидат да добиват ресурси, ако правната ситуация е, че не могат да ги притежават". Това заяви пред "Ройтерс" Лори Гарвър, бивш заместник администратор на НАСА. "Така че всичко, което се прави, за да се изчисти всичко това и може наистина да помогне за напредък в развитието на космическото пространство."

Русия и Китай планират да си сътрудничат в проучването на Луната

Русия и Китай планират да си сътрудничат в проучването на Луната

Както и в проучването на далечния космос

По-рано този месец, администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп състави споразуменията Артемида.

В отговор шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин критикува Вашингтон, че изключва Русия от ранните преговори за пакта за космическо проучване, като прави паралели с американската външна политика в Близкия изток.

"Принципът на инвазията е същият, независимо дали е Луната или Ирак. Започва създаването на "коалиция на желаещите", написа Рогозин в Twitter.

Китай заяви, че е готов да си сътрудничи с всички страни за изследване на Луната, "за да има по-голям принос в изграждането на общност с общо бъдеще за човечеството", коментира говорител на китайското външно министерство в изявление, изпратено до "Ройтерс".

Зоните за безопасност - макар и предназначени да насърчават координацията - предизвикаха въпроса дали споразуменията са в съответствие с Договора за космическото пространство, в който се казва, че Луната и други небесни тела "не подлежат на национално присвояване чрез претенции за суверенитет, чрез използване или окупация или по някакъв друг начин."

НАСА приоритизира космическата сигурност и изследва безопасно Луната и Марс

НАСА приоритизира космическата сигурност и изследва безопасно Луната и Марс

Токио и Вашингтон разширяват своя съюз на фона на нарастваща активност на Китай

Размерът на зоните за безопасност би варирал в зависимост от естеството на обекта, който те заобикалят и няма да представляват присвояване или обсебване, обяснява Бриденстийн.

Те биха следвали принципа, "аз няма да ви се пречкам и вие няма да ми стоите на пътя и всички можем да работим в това пространство", добави той.

Въпреки това има въпрос кой определя размерите на зоните за безопасност, заяви Рам Джаху, доцент в Института за въздушно и космическо право в университета Макгил. "Зоните за безопасност са необходими, но с тях също може да се злоупотребява по начин, който може да се превърне в присвояване."

Но Майк Голд, асоцииран администратор на НАСА за международни отношения, коментира, че тонът за добив на Луната не трябва да тревожи другите държави.

"Принципите, които се излагат тук, не са нещо, с което вярваме, че някой отговорен народ, който пътува в Космоса, не би се съгласил", обяснява той.

"Чрез споразуменията Артемида се надяваме, че бъдещето ще изглежда много повече като "Стар Трек" и много по-малко като "Междузвездни войни", като изпреварим тези проблеми", заяви Голд.

Шефът на "Роскосмос": САЩ искат да милитаризират космоса

Шефът на "Роскосмос": САЩ искат да милитаризират космоса

Рогозин въвлече и Илън Мъск в темата