Американската база Хараб ал Джайр, намираща се в провинция Хасеке в Сирия, бе подложена на ракетна атака. Това съобщи във вторник сирийската информационна агенция SANA, цитирана от ТАСС.

Най-малко пет ракети са били изстреляни по военно летище в базата Хараб ал Джайр, която се използва от американските сили. Няма данни за жертви или материални щети по базата.

Два конвоя от над 100 американски превозни средства прекосиха границата и тръгнаха от сирийската провинция Хасеке към Ирак

Според агенцията първият конвой се състои от 40 военни превозни средства, вторият - 70. Началната точка е американската база в Хараб ал Джаир. Според агенцията сигурността на движението на конвои през сирийска територия е осигурена от американски военни хеликоптери, а на земята - от формирането на кюрдския алианс "Сили на демократична Сирия" (СДС).

В началото на ноември най-големият конвой от американски сили бе изпратен в Ирак от същата база. Състоеше се от около 270 превозни средства за различни цели.

От 2015 г. насам американското командване създаде девет бази в Североизточна Сирия, а разположените там войски помагат на СДС в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

По-рано вчера руски военни в Сирия са започнали да патрулират по линията на разграничение между земите, контролирани от въоръжените сили на Русия и международната коалиция, оглавявана от САЩ.

Пентагонът успокоява загрижени съюзници от Близкия изток

Пентагонът успокоява загрижени съюзници от Близкия изток

Арабските държави, които са силно зависими от американския военен чадър, са притеснени от фокуса на САЩ върху Китай