ДАЕШ („Ислямска държава”) публикува колажи в интернет, призоваващи мюсюлмани да извършат терористични атаки в Германия, подобни като тези в Брюксел, сигнализирайки, че цели трябва да бъдат канцлерството и летището в Бон.

Това съобщава SITE, разузнавателна група, която следи екстремизма и тероризма по света, цитирана от Ройтерс.

Страните в Западна Европа са нащрек, след като миналата седмица атентатори самоубийци от ДАЕШ атакуваха белгийската столица Брюксел, убивайки 32 души на летище „Завентем” и на метростанция в центъра на града.

Освен публикуваните от германски медии колажи, ДАЕШ призовава на немски език мюсюлманите да нападнат „враговете на Аллах”.

Германската федерална полиция обяви, че знае за разпространените материали, но публикуването им не предполага вземане на допълнителни мерки за охрана.

Ние сме запознати с този материал и нашите експерти го проверяват”, каза говорител на полицията. „Ясно е, че фокусът на Германия е към международния тероризъм и че могат да се случат нападения, но този материал не променя нашите оценки за сигурността”, добави представителят.

Берлин обяви след нападенията на 22 март в Брюксел, че ДАЕШ ще продължи да призовава и да заплашва с атентати след загубите на бойното поле в Ирак и Сирия.

На един от колажите джихадист стои пред сградата на летище Кьолн-Бон. На него пише „Това, което вашите братя направиха в Белгия, вие можете да го направите също”.

На друг е показан сградата на германското канцлерство в Берлин, която е в пламъци, както и терорист от ДАЕШ и танк до сградата. На колажа пише: „Германия е бойно поле”.

На трети колаж се вижда военен самолет, според германска медия „Торнадо”, използван от германските ВВС, и окървавени лица на жени и деца – вероятно цивилни, които ДАЕШ смята, че са убити при въздушни удари в Сирия и Ирак. На колажа пише: „Ще продължавате ли да скърбите или най-накрая ще действате?”.

Всички колажи бяха разпространени в социалната мрежа още вчера.

Германска медия също публикува видео на ДАЕШ, с което организацията празнува атаките в Брюксел.