Последният атентат в Анкара, извършен в неделя вечерта, е бил със силата на земетресение с магнитуд 1,4 по Рихтер, съобщават местните телевизии СиЕнЕн-Тюрк и НТВ.

Трусът е регистриран от сеизмологична обсерватория Кандилли в Истанбул. Учени от катедрата по геофизика на университета Коджаели са изчислили, че експлозията е била равносилна на земетресение с магнитуд 1,4 по Рихтер.

Мощен атентат разтърси центъра на Анкара
Обновена

Мощен атентат разтърси центъра на Анкара

Съобщава се за много жертви

Подобно изследване е било направено и при терористичния атентат на 11 септември в Ню Йорк. Тогава бе установено, че рухването на едната от кулите близнаци е предизвикало трус със сила 3,2, а на втората - със сила 2,8 по Рихтер, посочва доц. Фадиме Сертчелик, член на екипа учени, осъществил изследването, цитиран от БТА.

Припомняме, 37 души загинаха, а над 120 бяха ранени, след като кола бомба се вряза в автобус в оживен район в Анкара. Повече от 10 души са задържани във връзка с атентата. Властите подозират Кюрдската работническа партия (ПКК). 

Междувременно турската полиция затвори истанбулски мост над Босфора – ключова транспортна връзка между Азия и Европа. Причината е свързана с издирване на автомобил, съобщава СиЕнЕн-Тюрк.