Атентатор самоубиец от сирийски произход стои зад взрива в Истанбул. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган по време на обяд с турски посланици в Анкара, предавано на живо по местните телевизии.

Осъждам терористичния инцидент в Истанбул, оценен като атака на атентатор самоубиец от сирийски произход. За съжаление имаме 10 убити, включително чужденци и турски граждани. Има също 15 ранени”, разкри Ердоган.

Ердоган потвърди, че има туристи сред загиналите и ранените. Но той поясни, че Турция е основната цел на терористите.

Този инцидент показва отново, че трябва да стоим единни пред лицето на терора. Твърдата позиция на Турция няма да се промени. Ние не правим разлика между имената и абревиатурите на терористичните групи. Основната цел на всички активни терористични групи в този регион е Турция. Защото Турция се бори срещу всички тях със същата решимост, каза той.

С типичния си дързък тон Ердоган атакува чуждестранни академици и писатели, включително Ноам Чомски за критики към турското правителство.

Заемете страна. Или сте на страната на турското правителство, или на страната на терористите”, призова президентът на Турция.

Малко по-рано двама високопоставени представители на турските служби за сигурност заявиха, че най-вероятно ДАЕШ („Ислямска държава”) е отговорна за взрива.

Самоубийствен атентат разтърси Истанбул
на живо

Самоубийствен атентат разтърси Истанбул

10 души загинаха, а 15 пострадаха при нападение на атентатор самоубиец

Припомняме, тази сутрин загинаха 10 души, а 15 пострадаха при експлозия в туристически район в турския град Истанбул.

Междувременно вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш заяви на пресконференция в Анкара, че повечето от убитите при атаката са чужденци. Той разкри, че заподозреният атентатор е идентифициран от събраните човешки останки. Вицепремиерът добави, че атентаторът е роден през 1988 в Сирия.

По думите му двама от 15-те пострадали са в критично състояние.