На 25 март в интервю за руска телевизия президентът Владимир Путин разкри нови подробности за намерението на Русия да установи отношения за споделяне на ядрени средства с Беларус в стил НАТО. По време на интервюто той каза, че Русия вече е прехвърлила комплекса "Искандер" с двоен капацитет и е помогнала на Беларус да модифицира своите самолети, за да им даде възможност да носят ядрени оръжия, добавяйки, че "десет самолета са готови за използване на този тип оръжие". След това руският президент посочи график за следващите стъпки в това споразумение: "От 3 април започваме да обучаваме екипажи. А на 1 юли завършваме строителството на специално хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус", пише в статия на "Бюлетин на атомните учени".

Изявлението на Путин повдигна повече въпроси, отколкото отговори. Въпреки че вече беше известно, че Русия е прехвърлила военно оборудване, способно да носи ядрени оръжия, в Беларус през 2022 г., изграждането на "специално хранилище" за тактически ядрени оръжия на земя на друга страна е нова и потенциално последваща промяна в ядрената позиция на Русия. Следователно не е изненадващо, че декларацията на Путин предизвика голямо внимание и спекулации.

Първоначалното нежелание на Путин - Русия и Беларус обсъждат публично варианта за споделяне от поне година и половина. През ноември 2021 г. президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че ще предложи на Путин възможността да върне ядрените оръжия в Беларус, заявявайки, че "ние сме готови за това на територията на Беларус. Ядрено оръжие, останало от времето на СССР, приблизително всички места са непокътнати ... Всички обекти, на които са се намирали "Тополите", с изключение на едно, са напълно запазени и все още готови за използване".

Няколко месеца по-късно Беларус тихо одобри промени в конституцията си, които ще й позволят да разполага с ядрени оръжия на своя територия за първи път, откакто мобилните междуконтинентални балистични ракети Топол на Съветския съюз бяха премахнати през 1996 г.

Въпреки публично ентусиазирания Беларус обаче, Путин сподели първоначалните си резерви относно подобно разполагане, заедно с отдавна известното си недоволство от собствената позиция на НАТО за споделяне на ядрени оръжия. На 25 юни 2022 г. на среща с Лукашенко Путин се противопостави на изпреварващото разполагане на американски ядрени оръжия в европейските страни от НАТО, като се съгласи с Лукашенко, че "Русия няма нито една база от този вид". В същия този разговор Путин отбеляза, че "бихме могли да отвърнем със същото ..., но вие и ние вероятно не трябва да отговаряме - няма нужда".

Вместо това Путин предложи на Лукашенко компромис: Русия ще преоборудва беларуските самолети Су-25 с възможност за носене на ядрени оръжия и ще прехвърли тактически ракетни системи Искандер-М, "за които е известно, че използват както балистични, така и крилати ракети, както конвенционални, така и ядрени ", в Беларус. Шест месеца по-късно Лукашенко заяви, че "сега подготвяме екипажи с руснаците, способни да управляват тези самолети, носещи ... специални оръжия и специални боеприпаси" и обяви, че доставените от Русия "Искандери" са поставени на бойно дежурство. През февруари 2023 г. Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени геолокира доставените от Русия Искандери на полигон близо до Осиповичи в Централен Беларус. Съобщава се, че малко след това руски пилоти са завършили обучението си за "специални боеприпаси", използвайки своите новомодифицирани самолети в Русия.

Кремъл: Разгръщането на ядрени сили в Беларус е отговор на разширяването на НАТО

Кремъл: Разгръщането на ядрени сили в Беларус е отговор на разширяването на НАТО

Всяко разширяване на военния алианс ще получава отговор от Москва

Публичен обрат на Путин - Въпреки че Путин заяви неотдавна на срещата с Лукашенко през юни 2022 г., че "няма нужда" да се отвърне на позицията на НАТО за ядрено споделяне, сега той твърди точно обратното.

Интервюто на Путин от 25 март, в което той обяви изграждането на "специално хранилище за тактически ядрени оръжия" на беларуска земя, беше сериозен обрат. Вместо да се противопостави на позицията на НАТО за споделяне на ядрени оръжия, както непрекъснато правеше в продължение на много години, той почти се доближи до това да я защити: "Ние не предаваме оръжията. И Съединените щати не го предават на своите съюзници. По принцип правим същото, което те правят от десетилетие. Те имат съюзници в определени държави и обучават превозвачите, обучават екипажите си. Ние ще направим същото."

Президентът Путин също така твърди, че разполагането на ядрени оръжия в Беларус би било напълно в съответствие със задълженията на Русия по Договора за неразпространение на ядрени оръжия, като по същество преобръща неговата десетилетна позиция, че позицията на НАТО за споделяне на ядрени оръжия е несъвместима с Договора - a позиция, която също игнорира историческата история на тясно американско-съветско сътрудничество, за да се гарантира, че договореностите на НАТО са съвместими със задълженията на Договора към момента на изготвянето му.

Освен това изявлението на Путин противоречи на руско-китайското съвместно изявление, публикувано на 21 март - само четири дни по-рано - в което и двете страни се съгласиха, че "всички държави с ядрено оръжие трябва да се въздържат от разполагане на ядрени оръжия в чужбина и да изтеглят ядрените оръжия, разположени в чужбина". Една седмица по-късно заместник-постоянният представител на Китай в ООН призова за "премахване на споразуменията за споделяне на ядрени оръжия и ... никакво разполагане на ядрени оръжия в чужбина от всички държави с ядрени оръжия и изтегляне на ядрените оръжия, разположени в чужбина".

Известни и неизвестни - Все още е много неясно дали Русия наистина възнамерява да разположи ядрени оръжия на беларуска територия или дали разработва необходимата инфраструктура за потенциалното им разполагане в бъдеще. Това, което е ясно обаче, е, че изграждането на място за съхранение на бойни глави в Беларус - дори ако бойните глави няма да бъдат незабавно или постоянно съхранявани там - ще доведе до значителни логистични усложнения. На други места за съхранение в Русия са били нужни години, за да се модернизират - да не говорим за изграждане от нулата. Подобно усилие също би изисквало продължителни процеси на сертифициране както за екипажите, така и за специализираното оборудване.

Нещо повече, персоналът от 12-то ГУМО - отделът в руското министерство на отбраната, отговорен за поддръжката и транспортирането на руския ядрен арсенал - също задължително ще бъде разположен в Беларус, за да обслужва мястото за съхранение и ще се нуждае от отделно жилищно пространство. Бил Мун от Програмата за ядрена сигурност в Stimson Center, който има десетилетия опит в работата заедно с 12-то ГУМО, изчислява, че това може да бъде контингент от приблизително сто души персонал, включително поддържащи бойни глави, охрана и въоръжени сили за реагиране. В допълнение, по-голямата част от оборудването вероятно ще трябва да бъде транспортирано с железопътен транспорт, където неизбежно ще се сблъска с рискове от саботаж от беларуски и руски антивоенни активисти, както и от удари с украински дронове. И накрая, ако Русия действително трябва да транспортира ядрени оръжия до Беларус, тя ще трябва да го направи, без неволно да изпрати сигнал до НАТО за предстояща ядрена употреба - особено след като бойните глави вероятно ще дойдат от места за съхранение, относително близо до украинската граница, като например Брянск-18.

Военните ползи, които Русия ще извлече от разполагането на ядрени оръжия на беларуска територия, са неясни: беларуските самолети Су-25, които Путин посочи като модифицирани за носене на ядрени оръжия, са на около 40 години и биха били силно уязвими от въздушните отбранителни системи на НАТО. Подобно последващо разгръщане със сигурност би било сигнал за източния фланг на НАТО - особено Полша, която е критичният възел за транспортиране на оръжие на НАТО в Украйна. Но всяко ядрено оръжие, разположено в чужбина, също би било силно уязвимо. Това ще бъде особено вярно, като се има предвид, че нашата оценка на скорошен беларуски военен видеоклип показва, че авиобаза Лида - разположена само на 40 километра от южната граница на Литва и приблизително 120 километра от източната граница на Полша - е най-вероятната беларуска авиобаза, на която ще бъде възложено мисията за споделяне на ядрени оръжия.

Часовникът на Страшния съд е на 90 секунди от самоунищожение на планетата

Часовникът на Страшния съд е на 90 секунди от самоунищожение на планетата

Заради войната на Русия, това е най-близката му точка до полунощ в историята на света

Последици - Предложеното от Русия разполагане почти със сигурност ще подкопае дългогодишната й цел да накара Съединените щати да премахнат собствените си ядрени оръжия от европейската територия на НАТО. Приблизително 100 варианта на американски бомби B61 продължават да бъдат разположени в шест бази в пет страни от НАТО и доскоро общественият натиск, призоваващ Съединените щати да премахнат ядрените си оръжия от Европа, ставаше все по-сериозен, особено след влизането в сила на Договор за забрана на ядрените оръжия. Руското дрънкане на ядрени оръжия обаче спря напредъка към заявената от Путин цел и според съобщенията Съединените щати са ускорили доставката на B61 в Европа, докато Конгресът на САЩ призовава за допълнителни инвестиции във вътрешните ядрени сили.

Съобщението на Путин за споделяне на ядрени оръжия с Беларус само поднови призивите за модернизиране на ядрените оръжия на НАТО и продължаване на разполагането на оръжия в Европа, без да осигури на Русия ясно стратегическо предимство. Планът на Путин за ядрено споделяне също ще принуди Беларус да инвестира все повече в резултата от войната на Русия в Украйна. Както посочи Уилям Алберк от Международния институт за стратегически изследвания, предложеното споразумение за споделяне на ядрени оръжия ще гарантира, че Русия поддържа постоянно военно присъствие на беларуска земя - развитие, на което Лукашенко преди дълго се съпротивляваше.

Въпреки че предложената от Путин позиция за споделяне на ядрени сили споделя много сходни характеристики с тази на НАТО, контекстът е значително различен: неспазването на Нов СТАРТ от страна на Русия (последният оставащ договор, ограничаващ стратегическите ядрени сили на САЩ и Русия), нейната агресия в Украйна и нейната цялостна ядрена войнственост демонстрира тревожна готовност да повиши риска от ядрена война. Установяването на споразумение за споделяне на ядрени оръжия с Беларус не само би имало пагубен ефект върху глобалния режим на неразпространение, но много фактори също поставят под въпрос жизнеспособността на изявленията на Путин и практичността на тяхното прилагане. Повече подробности вероятно ще се появят през следващите месеци, докато продължаваме да следим за реториката, идваща от Кремъл и да наблюдаваме сателитни изображения на потенциални места за съхранение на ядрени бойни глави.

Русия бърза да увеличи тактическите си ядрени оръжия

Русия бърза да увеличи тактическите си ядрени оръжия

Иска да е предварително готова