Кремъл защити решението си да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, отхвърляйки критиките на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че ръководеният от САЩ трансатлантически съюз е този, който се разширява към Русия, а не обратното, и следователно Москва трябва да предприеме стъпки, за да защити собствената си сигурност.

Столтенберг каза в сряда, че ходът на Русия опровергава неотдавнашно съвместно руско-китайско изявление, в което се казва, че страните не трябва да разполагат ядрени оръжия извън своите граници.

"НАТО се разширява към Русия, а не е Русия тази, която извежда военната си инфраструктура към границите на НАТО", каза Песков в четвъртък, помолен да отговори на забележките на Столтенберг.

Финландия се присъедини към НАТО във вторник, удвоявайки дължината на сухопътната граница на Алианса с Русия, а Швеция също е готова да се присъедини - действия, предизвикани от руската инвазия в Украйна.

Москва каза, че ще следи отблизо всички военни разполагания на НАТО във Финландия и ще реагира по съответния начин.

Байдън приветства официално Финландия в НАТО

Байдън приветства официално Финландия в НАТО

Скандинавската страна стана 31-ият член на Алианса

"Този ход засилва нашите опасения и притеснения за нашата безопасност... и ние предприемаме мерки, за да гарантираме нашата сигурност. И така ще бъде всеки път, когато НАТО се доближи до нашите граници, за да балансираме отново архитектурата на сигурността на континента", каза Песков.

Президентът Владимир Путин е домакин на белоруския си колега Александър Лукашенко в Москва в четвъртък за разговори, където вероятно ще бъде обсъден въпросът за разполагането на ядрени оръжия от Русия в нейния съсед.

Русия не е дала ясен график за прехвърляне на тактически ядрени оръжия в Беларус, но Путин каза, че изграждането на хранилища трябва да приключи до началото на юли.

Това ще бъде първото разполагане на част от руския ядрен арсенал извън нейните граници след разпадането на Съветския съюз.

Русия вижда сигурност в ядрените оръжия в Беларус

Русия вижда сигурност в ядрените оръжия в Беларус

До 1 юли в Беларус трябва да бъде подготвено хранилище за разполагане на тактическо ядрено оръжие