Австралия ще се включи в международна коалиция, която ще защитава петролните танкери от възможни нападения в Ормузкия проток, съобщава "Спутник", цитирайки австралийския премиер Скот Морисън.

"Правителството реши, че работата с нашите международни сътрудници във връзка с мисия за международна морска сигурност в Средния Изток отговоря на националните интереси на Австралия", заяви Морисън в парламента.

Премиерът уточни, че приносът на Канбера ще е "скромен" и "с ограничена продължителност".

Той напомни, че около 15% от суровия петрол и между 25%-30% от рафинирания, който внася Австралия, преминава през Ормузкия проток, така че трябва да се отговори на "потенциална заплаха за националната икономика".

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Да се избягва ескалация…

Австралия ще изпрати в Средния Изток 200 свои служители. От тях 177 ще бъдат на борда на фрегата, която ще остане в зоната 6 месеца от началото на 2020 г., а останалите ще патрулират със самолет "Посейдон П-8А" в продължение на месец до края на 2019 г.

САЩ се опитва да създаде международна коалиция, която да патрулира в Ормузкия проток, свързващ Персийския и Оманския залив.

От своя страна Франция, Великобритания и Германия обмислят европейска инициатива за гарантиране на морската сигурност в региона.

Танкерът "Грейс 1" напусна Гибралтар

Танкерът "Грейс 1" напусна Гибралтар

Дали танкерът "Стена Имперо" ще последва съдбата му остава под въпрос

Вашингтон вече покани Обединеното кралство, Франция, Германия, Норвегия, Япония, Южна Корея Австралия и други държави да се присъединят към инициативата, насочена към осигуряване на свободно корабоплаване.

Разговорите за съвместна мисия се засилиха, след като Иран задържа в Ормузкия проток британския танкер "Стена Имперо" в отговор на задържането на иранския танкер "Грейс 1" в началото на юли в Гибралтар.

Иранското правителство призова за свободно корабоплаване в Ормузкия проток и предупреди, че възможна американска коалиция само би навредила на сигурността в региона.