Австралия планира да купи до 220 крилати ракети Tomahawk от Съединените щати, след като Държавният департамент на САЩ одобри продажбата в петък, съобщава АП.

Сделката идва дни след като Австралия обяви, че ще закупи ядрени атакуващи подводници от САЩ, за да модернизира своя флот на фона на нарастващата загриженост за влиянието на Китай в Индо-Тихия океан.

Австралийски служители казаха, че новите ядрени подводници ще могат да изстрелват ракетите Tomahawk.

Миналия месец Япония също обяви планове за модернизиране на армията си в опит да възпре Китай, включително закупуване на 400 крилати ракети Tomahawk за разполагане веднага след 2026 г.

Продажбата на австралийска ракета идва с цена от близо 900 милиона долара. Главният изпълнител ще бъде базираната в Аризона Raytheon Missiles and Defence.

"Тази продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати", се казва в изявление на Държавния департамент. "Австралия е един от най-важните ни съюзници в Западния Пасифик."

Русия е сериозно притеснена от разширяването на AUKUS

Русия е сериозно притеснена от разширяването на AUKUS

Захарова: Това отново е блокова основа за формиране на натоцентрична инфраструктура в региона с далечни последици

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс каза, че страната му ще работи в тясно сътрудничество със САЩ.

"Да се уверим, че разполагаме с ударни ракети с по-голям обсег, е наистина важна способност за страната", каза Марлс пред Channel Nine. "Това ни позволява да можем да достигнем отвъд нашите брегове и в крайна сметка това е начинът, по който можем да запазим Австралия в безопасност."

Министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой каза, че ракетите могат да бъдат изстреляни от подводниците от клас "Вирджиния", които Австралия ще закупи по така наречената сделка AUKUS.

"Ние със сигурност искаме възможно най-добрата способност за австралийските отбранителни сили, така че това включва способността да нанася удари по противниците възможно най-далеч от континенталната част на Австралия", каза той пред Australian Broadcasting Corp. "Крилатите ракети са критична част от това , както и подводниците, които ги изстрелват".

Сделката за подводниците породи опасения, че може да разчисти пътя за лоши играчи да избягат от ядрения надзор в бъдеще. Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, тази седмица обеща да бъде "много взискателен" при надзора на планираното прехвърляне от САЩ към Австралия.

Бившият австралийски премиер Пол Кийтинг тази седмица започна бурна атака срещу плановете на своята страна, като каза, че поради огромните разходи "това трябва да е най-лошата сделка в цялата история".

Австралийски служители са оценили цената на подводниците на между 268 милиарда и 368 милиарда австралийски долара (178-245 милиарда долара) за три десетилетия. Премиерът Антъни Албанезе каза, че правителството е било прозрачно относно разходите.

"Оценката, която трябва да се направи, е дали закупуването и след това изграждането на наши собствени ядрени подводници увеличават ли капацитета ни да се защитаваме с повече от 10%? Можем да се обзаложим, че е така", каза Албанезе пред Australian Broadcasting Corp. "Ето защо представлява добра цена."

Австралия обясни защо пактът AUKUS не може да се провали

Австралия обясни защо пактът AUKUS не може да се провали

Канбера ще продължи усилията за стабилизиране на отношенията с Пекин