Австралийски регулатор одобри за използване в страната на първата ваксина срещу коронавирус. Имунизацията ще започне от следващия месец, информира АП.

Одобрената ваксина на Pfizer/BioNTech ще бъде прилагана при всички на възраст над 16 г. Първи ще бъдат ваксинирани обитателите и работниците в домовете за възрастни хора, здравните лица и други работници.

Австралийски учени се карат за ваксините на AstraZeneca и Pfizer

Австралийски учени се карат за ваксините на AstraZeneca и Pfizer

Австралия е осигурила 54 млн. дози от оксфордската ваксина и 10 млн. от mRNA ваксината на Pfizer

Премиерът на Австралия Скот Морисън приветства развитието. Той коментира, че страната е една от първите в света, която завърши всеобхватен процес за официално одобряване на ваксина, а не просто гарантиране на спешно одобрение.

Австралия има споразумение да получи 10 милиона дози от ваксината на Pfizer и опция да закупи още, ако има достатъчно запаси.

Здравният министър Грег Хънт заяви, че държавата като цяло си е осигурила 140 милиона ваксини, един от най-високите проценти на глава от населението по света. От тях 53,8 милиона ще дойдат от AstraZeneca и Оксфордския университет. 50 милиона от тях ще бъдат произведени в Австралия.

Държавата си поставя за цел да приключи с ваксинирането до октомври. В 26-милионната държава има по-малко от 30 000 случая на коронавирус и малко над 900 починали.