Главният медицински ръководител в Австралия проф. Пол Кели и експертите по инфекциозни болести защитиха осигуряването на 54 милиона дози ваксина Covid-19, произведена от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, на фона на опасения, че ваксината няма да бъде достатъчно ефективна за постигане на стаден имунитет, съобщава "Гардиън".

Президентът на австралийското и новозеландското общество за имунология, проф. Стивън Търнър заяви, че Австралия трябва да спре разпространението на ваксината AstraZeneca, тъй като има "по-ниска ефективност". "Не можете да разчитате на нея, за да установите стаден имунитет", коментира той.

Ръководителят на западноавстралийския клон на Австралийската медицинска асоциация д-р Андрю Милър, който е анестезиолог, повтори коментарите на австралиеца, като каза: "Трябва да направим пауза и да разгледаме какви ще бъдат резултатите, преди да вземем по-нататъшни стъпки. "

Междинните резултати от изпитванията на ваксината Oxford/AstraZeneca установиха, че ваксината предпазва от симптоматично заболяване в 70% от случаите, като ефективността на ваксината е 62% за тези, които са получили две пълни дози, и 90% при тези, които са получили половината, след това пълна доза.

Проф. Кели заяви в сряда, че ваксината AstraZeneca е ефективна, безопасна и висококачествена. "Тя е много ефективна", каза Кели. "Това ще спаси животи. Използвайки тази ваксина, ще можем да защитим голяма част от населението в Австралия." Той каза, че Австралия е осигурила и дози от други кандидати за ваксина, включително ваксината Pfizer.

Ваксината Pfizer е нов вид ваксина, съдържаща нишки от генетичен материал, наречен mRNA. Когато навлезе в клетките в организма ги инструктира да създадат част от "шипестия" протеин, който е уникален за вируса. Тези безобидни парченца протеин предизвикват реакция на имунната система, така че ако се зарази с истинския вирус, тялото ще знае как да го атакува.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca е вирусна векторна ваксина, съдържаща слаб или деактивиран вирус, който не може да причини заболяване. Този вирус има генетичен материал от вируса Covid-19, вмъкнат в него. След като вирусният вектор влезе в човешките клетки, клетките създават протеин, уникален за Covid-19. Това задейства тялото да започне да изгражда имунен отговор.

Едно от предимствата на ваксината AstraZeneca е, че тя може да бъде произведена в Австралия, докато технологията за масово производство и съхранение в студена верига на по-новите mRNА ваксини не е налична в Австралия.

AstraZeneca поиска от ЕС да одобри ваксината й

AstraZeneca поиска от ЕС да одобри ваксината й

AstraZeneca подаде документи в Европейската агенция по лекарствата

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

51 милиона дози от протеиновата ваксина Novavax също са осигурени, а Австралия се присъедини към механизма Covax, който ще позволи да бъдат закупени повече дози ваксини и други ваксини, когато станат достъпни.

"Всички те са много добри ваксини по отношение на ефикасността при симптоматично заболяване. И трите ваксини, които досега са публикували данните си в специализираните списания, AstraZeneca, Pfizer и Moderna, всички показват значителен ефект срещу тежко заболяване", коментира проф. Кели.

По думите му, "имаме няколко яйца в кошницата", добавяйки, че САЩ, Великобритания и други също са осигурили милиони дози от ваксината AstraZeneca и никога не се случвало Австралия да бъде принуждавана да избира една ваксина пред друга.

Федералното правителство ще проведе брифинги с различни заинтересовани страни, здравни специалисти и изследователи, за да обясни научно различните кандидати за ваксини в Австралия и да изчисти всяка дезинформация.

Проф. Лин Гилбърт, председател на Експертната група за контрол на инфекциите, която предоставя независими и основани на доказателства съвети на федералното правителство, заяви, че коментарите, призоваващи за спиране на разпространението на AstraZeneca, са "погрешни".

Професор по инфекциозни болести и бивш съветник на СЗО, Питър Колиньон, определи призивите да се спре доставката на AstraZeneca като "мания". Някои от хората, които призовават за спирането, са същите хора или групи, "които преди три седмици казваха: Не задържайте пускането на ваксините в Австралия, просто ги пуснете сега. Мисля, че това прескачане от една крайност в друга."

BioNTech-Pfizer ще произведе 2 млрд. коронавирус ваксини през 2021 г.

BioNTech-Pfizer ще произведе 2 млрд. коронавирус ваксини през 2021 г.

Двете фирми вече са ангажирани за повече от половината от тази бройка