Австралия надмина 25 000 случая на COVID-19 във вторник, регистрира 151 нови инфекции през последните 24 часа, спрямо 121 ден по-рано, като в щата Виктория са по-голямата част от случаите, а в Нов Южен Уелс са останалите, съобщава "Ройтерс".

Броят на ежедневните заразени е доста по-нисък от пика по време на втората вълна в Австралия от над 700 за един ден по-рано този месец, но официалните лица изразиха загриженост относно намаляването на броя на хората, които са тествани за COVID-19.

"Наблюдаваме известно намаление на количеството тестове ... моля, ако имате симптоми, отидете и се подлагайте на тестове", заяви националният директор за медицински сестри и акушерки Алисън Макмилан по време на телевизионна медийна конференция в Канбера.

Мелбърн, столицата на Виктория и вторият по големина град в страната, е епицентърът на новото огнище. Градът е в шест седмична блокада, която изисква жителите да си останат вкъщи. Бизнесът е принуден да затвори и да се наложи нощна полиция.

Премиерът Даниел Андрюс се опитва да прокара законодателството чрез държавния парламент, за да удължи с още една година декларацията за извънредно положение на Виктория, като му дава възможност да удължи или възстанови ограниченията през този период.

Ваксината срещу коронавирус трябва да е задължителна в Австралия, обяви премиерът

Ваксината срещу коронавирус трябва да е задължителна в Австралия, обяви премиерът

95% от населението трябва да се имунизира, за да спрат коронавируса

В съседна Нова Зеландия властите обявиха тестове за близки, тъй като съобщиха за седем нови случая на COVID-19 през последните 24 часа. Министърът на здравеопазването Крис Хопкинс заяви, че през следващата седмица са планирани 70 000 теста.

"Все още не сме идентифицирали напълно това огнище, трябва хората да си направят този тест, когато им е казано да го направят", коментира Хопкинс в Уелингтън, като се позова на случаите в Окланд, с които по-рано този месец приключиха месеците без локално предавани случаи.

Премиерът Джасинда Ардерн удължи блокадата в Окланд до края на седмицата и въведе задължително носене на маски в обществения транспорт в цялата страна.

COVID-19 отложи парламентарните избори в Нова Зеландия

COVID-19 отложи парламентарните избори в Нова Зеландия

Мерки на властите срещу пандемията