Австралия събира всичките си посланици от чужбина на среща, на която ще бъдат приети промени във външната политика с цел балансиране на връзките със САЩ и Китай.

Това заяви австралийският външен министър Джулия Бишъп, цитирана от Ройтерс.

За първи път Австралия събира всичките си топ дипломати от 113 мисии по света. Целта е да се изготви Бяла книга, която да определи насоките на австралийската дипломация през следващото десетилетие - първият документ по рода си от 2003 г.

"Във време на значителна световна несигурност важно е Австралия да използва опита и интелекта на най-висшите ни дипломати", каза Бишъп в съобщение.

Тя поясни, че на срещата по-късно този месец фокусът ще бъде към промяна на подхода на Австралия в международните отношения и търговията.

В последно време Канбера обтегна отношенията с Китай и САЩ. Президентът на САЩ Доналд Тръмп прекъсна телефонен разговор с австралийския премиер Малкълм Търнбул след спор за миграцията.

Ким Бийзли, бивш посланик на Австралия в САЩ и бивш лидер на опозиционната Лейбъристка партия, заяви, че отношенията с Вашингтон са изключително важни не само заради дългогодишния стратегически съюз, а и заради огромните инвестиции на континента.

Посланиците ще се срещат в Канбера с премиера Търнбул, външния министър Бишъл и търговския министър. По време на двудневните разговори ще бъде обсъдена Бяла книга, която трябва да бъде завършена до средата на годината.