Австралийските специални части са замесени в убийството на 39 афганистански цивилни. При някои случаи са екзекутирани затворници, измисляни са истории за прикриване на убийствата и са поставяни оръжия до телата. Тези открития се посочват в голям доклад след разследване в продължение на повече от 4 г., пише "Гардиън".

Генерал-майор Пол Бреретън е разследвал информация за извършени убийства на цивилни граждани на Афганистан от малка група елитни специални части и командоси. Има случаи, при които са прерязвали гърла, укривали са информация за извършени престъпления и са снимали тела с поставени телефони и оръжия, за да оправдаят действията си.

Австралия разследва спецчастите си за военни престъпления в Афганистан

Австралия разследва спецчастите си за военни престъпления в Афганистан

Ще бъде назначен специален разследващ

Публикуваният днес доклад на Бреретън описва действията на специалните сили като "безобразни и предателство" спрямо австралийските въоръжени сили.

Основните открития:

Специалните сили са отговорни за десетки незаконни убийства, повечето са затворници, умишлено са прикривани;

39 афганистанци са незаконно убити при 23 инцидента от специалните сили или по заповед на австралийските специални части;

Нито едно от убийствата не е извършено на бойното поле и всички те, ако бъдат приети от съдия, представляват военни престъпления;

Всички жертви са цивилни или повече не са били войници;

Общо 25 извършителя са установени. Някои от тях служат в австралийската армия.

Събраните доказателства са изключително обезпокоителни. Има доказателства, че млади войници са били инструктирани от по-старши да екзекутират затворници хладнокръвно като част от "кървав" процес и "кръщаване" на войниците с първото им убийство. 

Началникът на австралийската армия генерал Ангъс Кембъл обеща да изпълни всички 143 препоръки, включително извършителите да бъдат изправени пред правосъдието.

До голяма степен докладът посочва, че висшето командване не е отговорно за убийствата, тъй като не е знаело за извършените престъпления. Отбелязва се, че престъпленията са извършвани и прикривани от патрулни командири, обикновено сержанти и ефрейтори. Замесен е "малък брой патрулни командири и техните протежета".

Оплакванията от местни и правозащитни организации са отхвърляни като "пропаганда на талибаните" или опит да се изкопчи компенсация.

Преди публикуването на доклада премиерът на Австралия Скот Морисън телефонира на президента на Афганистан Ашраф Гани, за да се извини.

Бреретън разследва шокиращите твърдения срещу австралийските елитни части от 2016 г., когато получава задача да провери десетки инциденти в Афганистан между 2005 г. и 2016 г. Той преглежда 20 000 документа и 25 000 снимки. Екипът му интервюира 423 свидетеля.