Австрийският канцлер Себастиан Курц обеща да обложи с данък големите интернет и технологични компании, следвайки примера на Франция, съобщи АФП.

Франция настоява за нов данък, така наречен "данък GAFA" - наречен на името на Google, Apple, Facebook и Amazon. Той се въвежда от 1 януари, за да гарантира, че глобалните гиганти ще плащат справедлив дял от данъците върху масивните бизнес операции в Европа.

"Справедливо е, че интернет гигантите в Европа плащат подходящ размер на данъка," поясни Курц в изявление.

Той допълни, че държавите-членки на ЕС "принципно са съгласни, че има нужда от такъв данък".

Курц изтъкна, че финансовият министър Хартвиг ​​Логер е в процес на "разработване на детайлите и тяхното изпълнение и ще разкрие основната рамка в началото на януари".

След това данъкът ще влезе в сила като част от планираните от правителството данъчни реформи през 2020 г.

"Целта е ясна - да се облагат компании, които генерират огромни печалби онлайн, но не плащат никакъв данък върху тях, като Facebook или Amazon," подчерта австрийският канцлер.

Освен да облагат директните продажби, Франция ще изисква от компаниите да плащат и такса върху приходите от реклами, уебсайтове и препродажбата на лични данни, обяви по-рано този месец френският финансов министър Бруно Льо Мър.

Според правото на ЕС американските технологични титани като Google и Facebook могат да решат да докладват доходите си в която и да е държава-членка, което ги подтиква да избират държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия или Люксембург.

Според Маргрете Вестагер, еврокомисарят по конкуренцията, такива фирми плащат средно 9% данък, в сравнение с 23% за други предприятия,

Ниските данъчни ставки предизвикаха гняв сред избирателите в много европейски страни, но 28-членният блок е разделен за това как да се справи с проблема.