Австрия отбелязва 80 г. от анексирането на страната от Нацистка Германия, съобщава АФП.

Президентът на държавата Александър ван дер Белен призова младите да избягват неофашистките и крайнодесни идеологии.

На 12 март 1938 г. Адолф Хитлер издава заповед 200 000 войници, СС офицери и Гестапо да нахлуят в Австрия и впоследствие Германия обявява аншлус - присъединяване на Австрия към Третия райх.

За днес са запланувани редица мероприятия, тъй като събитията през 1938 г. променят курса на австрийската история и служат като прелюдия към Втората световна война.

Запитан в интервю за всекидневника Kurier какво трябва да научат бъдещите поколения от аншлуса, Белен отговори, че не трябва да бъдат въвличани в подобно нещо.

Според него хората не трябва да вземат за даденост мирното съжителство и стабилните политически условия.

Тези неща могат да се променят, предупреждава държавният глава. По думите му малцинствата сега се радват на по-добра протекция.

Австрия се управлява от консерваторите на канцлера Себастиан Курц, които са в коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Партията на свободата, която е сформирана от бивши нацисти, е най-старото крайнодясно политическо движение от появилите се през последните години националистически и антиимигрантски групи в ЕС. Партията многократно уверява, че отхвърля неонацизма, расизма и антисемитизма. Тя изрази благодарността си към "Република Австрия, демокрацията, парламентаризма и върховенството на закона".

Множество събития са организирани във връзка с годишнината от аншлуса, докато обществените дебати ще са с фокус отговорността на Австрия и всекидневието на австрийците по време на аншлуса. Такива въпроси в австрийското общество почти нямаха никаква гласност до края на 80-те години на XX век, като Австрия предпочиташе да се крие зад статута на жертва на нацистите, което официално се признава от съюзниците. Такова отричане попречи на Австрия да предприеме много болезнения преглед на миналото си.

В сряда канцлерът Курц ще поиска от кабинета да одобри предложение за издигане на паметник на жертвите на Холокоста в центъра на Виена.