Държавите от ЕС, които граничат с други държави извън блока, трябва да получат финансова помощ за ефективно укрепване на границите си, коментира в интервю за La Repubblica австрийския канцлер Александър Шаленберг, съобщава ТАСС.

Той призова за твърда реакция на ситуацията на границата между ЕС и Беларус, включително нови санкции, главно "срещу политици, отговорни за циничното използване на техники за "хибридна война".

 Шарл Мишел: ЕС може да финансира ограда по границите на Полша и Литва с Беларус

Шарл Мишел: ЕС може да финансира ограда по границите на Полша и Литва с Беларус

Инфраструктура с дължина 600-700 км...

"Смятам, че страните по границите на ЕС трябва да разчитат на солидарност от наша страна и то не само под формата на обща мисия на Frontex и осигуряване на персонал, но и чрез финансиране на конкретни действия за укрепване на границите. Те също така защитават нашите граници", каза канцлерът.

В отговор на забележка относно позицията на Европейската комисия, която се противопоставя на финансирането за "издигане на стени" по границите, Шаленберг каза: "Защо италианските или полските данъкоплатци трябва да плащат 100% от собствения си джоб за пристигащите мигранти?"

"Мисля, че ще бъде акт на европейска солидарност, ако държавите по границите, които охраняват Шенгенската зона, получат финансиране за укрепването им", добави австрийският канцлер.

Германия призова всички в ЕС да защитят заедно Полша и външните граници

Германия призова всички в ЕС да защитят заедно Полша и външните граници

Зеехофер: Трябва да разчитаме на цялата демократична световна общност да подкрепи нашите политики