Австрийското правителство обяви, че няма да започне да прилага задължителна ваксина срещу COVID-19 за повечето възрастни в средата на март, както беше планирано, информира Асошиейтед прес.

Задължителната ваксина за всички пълнолетни австрийски граждани беше приета със закон през февруари, няколко месеца след като планът за ваксиниране беше обявен за първи път на фона на вълна от случаи на делта-вариант, които обхванаха страната след премахването на локдауна.

Дотогава голяма част от чувството за неотложност беше изчезнало.

Планът предвиждаше в средата на март полицията да започне да проверява ваксинационния статус на гражданите по време на спиране на трафика и при рутинни проверки на ограниченията за коронавирус. Хората, които не представят документ за ваксинация, ще бъдат помолени писмено да го направят и ще бъдат глобени до 600 евро (653 долара), ако не го направят. Глобите могат да достигнат 3600 евро, ако хората оспорят наказанието си.

От правителството обаче обявиха, че отменят задължителната ваксинация и няма да я налагат. Те добавиха, че през юни здравни експерти ще преразгледат ситуацията.

Австрия окончателно прие задължителната ваксинация

Австрия окончателно прие задължителната ваксинация

Ще има проверки и глоби за неваксинирани