Законът, който изисква повечето пълнолетни в Австрия да се ваксинират срещу COVID-19, влиза в сила, но чувството за спешност, което придружава съобщението през ноември, до голяма степен се изпари. Малко други страни вероятно ще стигнат дотам, когато вниманието се насочи към разхлабване на ограниченията, пише АП. 

Австрийският мандат за жителите на 18 и повече години да се ваксинират - първият по рода си в Европа - прескочи последното си законодателно препятствие в четвъртък, когато горната камара на парламента одобри това, което министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн нарече "насочена към бъдещето и активна стъпка". Президентът подписа закона в петък.

Очаква се той да стане закон в следващите дни, но ще мине известно време, преди австрийците да забележат някаква практическа промяна. И не е ясно кога и дори дали най-трудната част от плана, която бе разводнена от първоначалното предложение, ще влезе в сила.

Едва в средата на март полицията ще започне да проверява ваксинирания статус на хората по време на спиране на движението и проверки за ограниченията за коронавирус. Хората, които не могат да представят доказателство за ваксинация, ще бъдат помолени писмено да го направят и ще бъдат глобени до 600 евро (680 долара), ако не го направят; глобите могат да достигнат 3600 евро, ако хората оспорят наказанието си и се открие пълно производство.

В трета фаза служителите ще проверяват националния регистър за ваксинации и ще изпращат напомняния на хора, които все още не са ваксинирани на дати, определени от правителството, което води до потенциални глоби. Кога и дали започват тези методични проверки зависи дали властите, подпомогнати от комисия от експерти, която ще докладва поне на всеки три месеца, смятат, че напредъкът на ваксинацията е достатъчен.

Парламентът на Австрия одобри задължителната ваксинация

Парламентът на Австрия одобри задължителната ваксинация

Първата страна в Европейския съюз

Мюкщайн каза тази седмица, че не може да посочи дата. "Бих искал изобщо да не се нуждаем от фаза три" .

Австрийският мандат - който ще освободи бременните жени, хората, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини и тези, които наскоро са се възстановили от COVID-19 - бе замислен, тъй като случаите, причинени от варианта делта, нараснаха на фона на опасения, че процентът на ваксинация в страната бе нисък за Западна Европа.

В момента 69% от населението се счита за напълно ваксинирано.

Длъжностните лица твърдят, че дори с доминиращия сега вариант омикрон, причиняващ по-леко заболяване и Австрия, която се готви да облекчи някои ограничения за коронавирус, мандатът има смисъл.

"Мандатът за ваксината няма да ни помогне веднага да преодолеем омикрон вълната, но това не беше целта на този закон", каза Мюкщайн пред парламента в четвъртък. "Мандатът за ваксината трябва да ни помогне да се защитим от следващите вълни и преди всичко от следващите варианти".

Не всички са съгласни.

"Всъщност не виждам добавената стойност на мандата за ваксината в този момент", каза Джералд Гартлнер, епидемиолог в Дунавския университет в Кремс. Той твърди, че силно заразната природа на омикрон и по-леките симптоми са променили нещата и че голяма част от населението вече има имунитет или чрез ваксинация, или чрез инфекция.

Мандатът се различава от първоначалния план, който предвиждаше задължителни ваксинации за всички на възраст 14 и повече години и предлагаше въвеждането на националния регистър на ваксините в действие още през март. Той бе променен след консултации с групи, включващи две от трите опозиционни партии в парламента.

Сузане Драпалик, главен лекар в Самарянска федерация Виена, която наблюдава най-големия столичен център за ваксинации в петък, каза, че все още смята, че повече хора ще се ваксинират заради мандата, "особено тези, които са загрижени за иРНК ваксините".

Имаше 15-20% ръст на първите ваксинации през ноември и декември, но отново се забави и "за съжаление не станахме свидетели на големия прилив, на който се надявахме", каза тя. "Това е по-скоро като няколко дъждовни капки. Повечето хора, които идват тук, получават втори и трети дози. Но все още се надяваме, че хората могат да бъдат убедени."

Австрия разхлабва противоепидемичните мерки

Австрия разхлабва противоепидемичните мерки

Облекчения ще има и за неваксинираните

На други места в Европа някои страни имат мандати за ваксини за определени професионални или възрастови групи, но само Германия сериозно обмисля мандат за всички възрастни. И перспективите там станаха по-мрачни, след като канцлерът Олаф Шолц го застъпи в края на миналата година, прогнозирайки, че ще влезе в сила през февруари или началото на март.

Тъй като собствената му коалиция е разделена по въпроса, Шолц остави на парламента да изработи мандат по безпартиен начин. Първоначалният дебат миналата седмица остава отворен каква подкрепа има за пълен мандат, как ще работи той и кога ще бъде гласувано някое законодателство.

Германия има мандат за ваксинация за военните и е одобрила законодателство, което ще изисква от служителите в болниците и старческите домове да докажат, че са напълно ваксинирани или са се възстановили до средата на март. Дори това заплашва да бъде неравномерно, като някои местни служители се оплакват, че им липсват ресурси за прилагането и правилата са неясни.

Във Великобритания ваксинацията е задължителна за персонала в старческите домове и правителството планираше да разшири изискването до здравните работници на първа линия от април. Сега преразглежда това решение на фона на загриженост за недостига на персонал. Призивите миналата есен за задължителни ваксини в Белгия изчезнаха.

Гърция миналия месец наложи мандат за ваксинация за хора на 60 и повече години.

Италия я последва тази седмица с мандат, според който всеки над 50 години е изправен пред еднократна глоба от 100 евро, ако не е ваксиниран.

Извън Европа Еквадор обяви през декември, че ваксинацията срещу коронавирус ще бъде задължителна за повечето граждани.

В момента действията за разхлабване на ограниченията привличат повече внимание в Европа и извън нея на фона на нарастващата умора от пандемията.

Англия, Франция, Ирландия, Холандия и няколко скандинавски страни предприеха стъпки за прекратяване или разхлабване на ограниченията си. На някои места, като Норвегия и Дания, облекчаването идва, въпреки че броят на случаите все още е близо до най-високите си стойности.

Мандатите за ваксини станаха силно поляризиращи в САЩ, откакто президентът Джо Байдън предложи да се изискват ваксини срещу COVID-19 или редовно тестване на всяко работно място в страната с повече от 100 служители. Републиканците незабавно оспориха мандата в съда и в крайна сметка той не оцеля.

Намалената федерална мярка, изискваща ваксини за работниците в болниците и старческите домове оцеля. Американските военни също изискват ваксини, а армията тази седмица каза, че 3300 войници са изложени на риск да бъдат уволнени, защото отказват да получат ваксини.

Правилата за ваксините предизвикаха бурни демонстрации в Канада през последната седмица, като протестиращите бяха разстроени заради изискването, влязло в сила през януари, при което шофьорите на камиони, влизащи в страната, трябва да бъдат напълно имунизирани.

Aрмията на САЩ започва да освобождава войници, отказващи Covid ваксина

Aрмията на САЩ започва да освобождава войници, отказващи Covid ваксина

Неваксинираните войници представляват риск за силите и застрашават готовността