Австрия ще изисква от гражданите да носят маски в супермаркетите, където те ще бъдат предоставяни вероятно от сряда в опит да се забави разпространението на коронавируса. Това съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от "Ройтерс".

Увеличение на случаите на коронавирус в Австрия, Чехия, Прибалтика, Хърватия, Словакия и Унгария

Увеличение на случаите на коронавирус в Австрия, Чехия, Прибалтика, Хърватия, Словакия и Унгария

лучаите на заболели с коронавирус в Австрия се увеличиха със 796 за 24 часа до 5282

Курц отбеляза, че тези маски, предавани пред супермаркетите, ще трябва да се носят задължително в магазините. Той добави, че целта в средносрочен план е хората да ги носят на обществени места по-често.

По думите му маските са с по-ниско ниво на защита в сравнение с медицинските.

В редица държави здравните власти призовават носенето на маски да се осъществява само от заразени с коронавирус заради недостиг за медицинския персонал.

Коронавирус: Австрия започва по 15 000 теста на ден

Коронавирус: Австрия започва по 15 000 теста на ден

До момента в алпийската страна с население от 8,8 милиона души са тествани около 24 000 австрийци

В Австрия има около 9000 случая на заразени с коронавирус, 86 души са починали, а 479 са се възстановили.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 638 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 30 000. Регистрирани са случаи в 202 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 724 000 случая и над 34 000 починали в 177 държави, възстановили са се над 150 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".