От понеделник Австрия затяга правилата за влизащи от територията на България и още 31 държави и региони, съобщава австрийската агенция АПА, която се позовава на Министерството на здравеопазването на Австрия, предаде ТАСС.

Австрия забрани пътническите полети от България

Австрия забрани пътническите полети от България

Както и от почти целия регион на Балканите

От 27 юли Австрия налага по-строги правила за пристигащите от държави с неблагоприятна епидемиологична обстановка заради коронавируса. Пристигащите от 32 държави и отделни региони ще трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус.

Гражданите на Австрия, страните членки на ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария трябва да покажат негативен PCR тест на границата или да са го направили в рамките на 48 часа преди влизането в страната от държави с висок риск, като дотогава трябва да останат под карантина, като документално са потвърдили наличието на местожителство в Австрия.

В списъка влизат Албания, Бангладеш, Беларус, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Египет, Индия, Индонезия, Иран, Косово, Мексико, Молдова, Нигерия, Пакистан, Перу, Португалия, Румъния, Русия, Северна Македония, Сенегал, Сърбия, САЩ, Турция, Украйна, Филипините, китайската провинция Хубей, Чили, Черна гора, Швеция, Еквадор и ЮАР.

Граждани на трети държави няма да могат да влизат директно от посочените 32 страни, но ако идват от държава с благоприятна обстановка в Шенгенската зона, те трябва да предоставят негативен PCR тест за коронавирус, който е направен не по-късно от 72 часа преди влизане в Австрия. След влизане в страната тези граждани на трети страни трябва да бъдат поставени под карантина за 10 дни.

Транзитът през Австрия без спиране е разрешен без ограничения.

Завърналите се в Италия от Румъния и България поставяни под карантина
Обновена

Завърналите се в Италия от Румъния и България поставяни под карантина

Вирусът не е победен и продължава да се разпространява

Гражданите на Австрия, ЕС, страните от Европейското икономическо пространство и Швейцария могат безпрепятствено да влизат от 31 страни с благоприятна обстановка. В този списък са Андора, Белгия, Унгария, Ватикана, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Нидерландия, Норвегия, Полша, Сан Марино, Словакия, Словения, Франция, Финландия, Хърватия, Чехия, Швейцария.

По-късно от българското външно министерство уточниха, че съгласно новите мерки, обнародвани в Австрийския държавен вестник, ако не бъдат представени изискваните документи, гражданите ще бъдат поставени под 10-дневна домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. В случай на карантина в подходящо място за настаняване, гражданинът трябва да представи потвърждение за наличността на такова място, разходите за което са за сметка на пътуващия. Всички тези обстоятелства, както и задължението да не се напуска мястото на карантината в рамките на 10 дни, се потвърждават с подпис на пътуващия. Карантината може да бъде прекратена преждевременно, ако бъде представен местен отрицателен молекулярно-биологичен тест за коронавирус.

Ако пътуващите граждани не са успели да си направят отрицателен тест в България, в рамките на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават на собствени разноски да си направят тест в Австрия. До представянето на негативен резултат от теста, гражданите се задължават да са под домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване.

Продължава да е в сила безпрепятственият транзит през Австрия. За него не се изисква представяне на отрицатален тест за коронавирус, но при условие, че няма междинно спиране в Австрия и напускането на страната е гарантирано.

За граждани, които живеят в Австрия или имат статут на постоянно пребиваващи, но към датата на влизането в сила на новата наредба се намират извън австрийска територия, старите разпоредби ще останат в сила до 00:00 часа 1 август.

Необходимите за представяне при пристигане в Австрия медицински удостоверения на немски или на английски език са публикувани и на сайта на МВнР на следния линк

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни във Виена на тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 (24 часа).