Австрийски съдия нареди освобождаването на Дмитро Фирташ - един от най-богатите украинци, който беше задържан по-рано тази седмица за връзки с организирана престъпна група в Испания, съобщава "Франс прес".

Преди три дни Виенски апелативен съд одобри искането на САЩ за екстрадиране на украинския олигарх по обвинения в подкуп. Процесът срещу украинеца продължи три години.

Австрия одобри екстрадирането на украински олигарх в САЩ

Австрия одобри екстрадирането на украински олигарх в САЩ

Плащал милиони подкупи на индийски държавни служители

Испанските и американски власти изпратиха отделни молби за задържането на Фирташ, тъй като се опасяват, че може да се укрие.

Но съд във Виена се аргументира, че няма причина да бъде държан в ареста, защото вече си е предал паспорта и е платил гаранция от 125 милиона евро, когато беше задържан за първи път през 2014 г.

51-годишният Фирташ ще бъде освободен още днес. Решението на съда може да бъде обжалвано в рамките на 14 дни.

Олигархът, който отрича всички обвинения срещу него, през последните три години беше под домашен арест в Австрия.

Бивш съюзник на сваления държавен глава на Украйна Виктор Янукович, Фирташ натрупа огромно състояние благодарение на връзките си с руския газов гигант Газпром. Той също така беше свързван с бивш съветник на президента Доналд Тръмп.

Фирташ е издирван от САЩ по обвинения, че той и други петима души са платили 18,5 милиона долара подкуп на официални лица в Индия, за да си осигурят правата над добивна мина за титан в Индия през 2006 г.

САЩ оправдават юрисдикцията си с това, че са използвани американски финансови институции, пътували са до и от САЩ, а също така са използвали базирани в страната телекомуникации.

През април 2015 г. австрийски съд на по-долна инстанция реши против екстрадирането на Фирташ в САЩ, аргументирайки се, че молбата на Вашингтон е била "политически мотивирана".

Но апелативният съд във вторник се позова на това, че САЩ са предоставили "достатъчно" доказателства, че Фирташ "може да е извършил престъпления за каквито е обвиняван".

Австрийският правосъден министър заяви, че екстрадирането няма да се осъществи, докато съдът не реши по испанския случай.