Основният кандидат на Демократическата партия на САЩ Хилари Клинтън заяви, че предварителните избори срещу съперника й Бърни Сандърс приключиха, цитирана от БиБиСи.

Аз ще бъда номинацията на моята партия. Вече е факт. Няма начин да не бъда избрана, каза Клинтън в интервю за СиЕнЕн.

Сандърс е призоваван да се откаже, след като милиардерът Доналд Тръмп остана единственият кандидатът на Републиканската партия. Но сенаторът от Върмонт се закани да се бори до конвента на демократите през лятото.

Тръмп не е достатъчно квалифициран за президент, смята Клинтън

Тръмп не е достатъчно квалифициран за президент, смята Клинтън

За пореден път критикува възможностите му

Клинтън каза също, че Тръмп не е квалифициран да бъде президент на САЩ, аргументирайки се с предложените от магната планове да забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ, оттегляне от НАТО и острите коментари по адрес на британското правителство.

Според нея Тръмп е „опасен” и не може да му се вярва при деликатни ситуации, свързани с националната сигурност като операцията, при която беше убит Осама бин Ладен.

Клинтън се нуждае от 90 делегати, за да спечели номинацията на демократите. Тя в момента е събрала 2 293 делегати (включително 525 суперделегати) при необходими 2 383. Сандърс е събрал 1 533 делегати (включително 39 делегати).

Тръмп се нуждае от 76 делегати при минимум 1 237 делегати.