През миналата година българите, работещи в чужбина, са върнали в страната почти 1.7 млрд. долара, което се равнява на 3.1% от БВП. Темпът на растеж на тази средства за 2007 г.- 2016 г. е отрицателен -1.5%..

В същото време за миналата година румънците са изпратили 3.514 млрд. долара в родината си. Това е 1.7% от БВП. Темпът на растеж обаче е положителен 116.3%.

Това сочи доклад, разпространен от Международния фонд за земеделско развитие (IFAD) .

Общата сума, която мигрантите са връщали към родните си места през 2016г. възлиза на 445 млрд. долара.

Най-зависимата от парите на емигрантите си страна в Източна Европа е Молдова - през миналата година върнатите 1.444 млрд. долара са се равнявали на 23.5% от БВП. Значителните 6.5% от БВП на Украйна са представлявали и 6.161 млрд. долара от работещите в чужбина.

Общите доходи на мигрантите работници се оценяват на 3 трилиона долара годишно, като почти 85 процента от тях остават в страната, където са изработени. Парите, които пращат мигрантите в родните си страни, средно възлизат на под един процент от брутния вътрешен продукт на държавата, в която работят.

Семействата получават средно от чужбина 200 долара месечно, което е 60 процента от доходите на домакинството. Все пак те се използват за храна и за подобряване на социалния статус.