Гражданите на България и Румъния - най-слабо ваксинираните страни в Европейския съюз - се подготвят за следващата вълна от COVID-19, тъй като вариантът Омикрон бързо се разпространява на континента, съобщават "Асошиейтед прес" и "Нюзуиик".

Здравните експерти в Източна Европа се притесняват, че празничните събирания само ще влошат ситуацията, като официални лица в Румъния и България казват, че очакват големи скокове през новата година.

България е най-малко ваксинираната в ЕС, като само около 32 процента са получили две дози и още по-малко са получили допълнителна ваксина. Мария Шаркова, специалист по право в областта на общественото здравеопазване, коментира пред "Асошиейтед прес", че страната може да очаква пета вълна до началото на следващата година.

"Епидемиолозите прогнозират, че пета вълна ще удари България в края на януари и вероятно по-силно през февруари", каза Шаркова. "Празниците ще доведат Омикрон в България и вероятно ще се отразят негативно върху разпространението на COVID-19".

След празниците у нас се очаква "цунамито на Омикрон" от Западна Европа

След празниците у нас се очаква "цунамито на Омикрон" от Западна Европа

Според проучване на СЗО 48% от българите могат да бъдат убедени да се ваксинират

Румъния е втората най-малко ваксинирана в ЕС, като около 40 процента от населението е с две дози. Около 75 процента от ваксинираното население все още не е получило бустер, според Адриана Пистол, директор на Националния център за наблюдение и контрол на заразните болести в Румъния.

Пистол предупреди, че по време на предстоящата пета вълна Румъния може да има до 25 000 случая на ден, тъй като около 60 процента от румънците, които имат хронични заболявания или са на възраст над 65 години, не са ваксинирани. "Дори ако щамът Омикрон няма същото ниво на тежест ... здравната система ще бъде претоварена".

Румъния отчете огромни опашки по границите преди Коледа, когато стотици хиляди граждани се прибираха у дома, много от Запада. Правителството започна да изисква от пътуващите да попълват формуляри за локация на пътници от 20 декември, за да подпомогнат проследяването на инфекциите, но Пистол каза, че много от тях не са успели да ги попълнят.

Недофинансираната система за обществено здравеопазване на Румъния бе на ръба на колапс преди няколко месеца, по време на последната експлозия от случаи в страната. Болничните морги нямаха място за тела, а някои пациенти бяха прехвърлени в чужбина за лечение, тъй като интензивните отделения за COVID-19 бяха запълнени до краен предел.

Изтощеният медицински персонал наблюдаваше със страх страни с висок процент на ваксиниране като Франция, Италия и Обединеното кралство, съобщаващи за рекордни случаи на разпространение на Омикрон през последните дни.

Антиваксъри подпалиха дома на френски депутат, престъпниците се издирват

Антиваксъри подпалиха дома на френски депутат, престъпниците се издирват

Франция затяга Covid правилата, маските стават задължителни на открито в Париж

"Много ясно е, че петата вълна вероятно ще ни удари през януари", каза Драгош Захария, лекар по първична медицинска помощ в Института по пневмология "Мариус Наста" в Букурещ. "Ние просто се надяваме, че ще има по-малко смъртни случаи, по-малко тежки случаи и по-малко хоспитализация".

В Балканския регион на Европа Босна, Словения, Сърбия и Хърватия са потвърдили случаи на Омикрон, но досега не са затегнали ограниченията за контролиране на разпространението на варианта.

Сръбските власти решиха тази седмица да разрешат планираните концерти на открито да продължат в навечерието на Нова година. Експертите се противопоставиха на този ход и призоваха да се изискват пропуски за статус на COVID-19 за 24 часа поради опасения за Омикрон.

"Наясно сме, че значителна част от нашите граждани ще се завърнат у дома от Европейския съюз за почивка, както и...чуждестранни гости, посещаващи нашите ски курорти", каза Горан Черкез, помощник-министър на здравеопазването в Босна. "Но се надяваме, че ще издържим това, което ни предстои."

Чехия, която има население от 10,7 милиона, е сред най-тежко засегнатите от пандемията европейски страни и в момента регистрира около 6000 нови случая на ден. Министерството на здравеопазването на страната оцени в сряда, че вариантът Омикрон в момента представлява около 10 процента от всички нови случаи и до 10 януари може да бъде 25 процента.

Някои експерти предупреждават да не се утешаваме от предварителните проучвания, които предполагат, че вариантът на Омикрон причинява по-леки случаи на COVID-19. Мирча Илиеску, румънски лекар по човешка еволюционна генетика в университета в Кеймбридж, казва, че дори и това да е така, Румъния ще пострада от много хоспитализации.

Въпреки опасенията относно Омикрон, румънските власти облекчиха някои вътрешни ограничения в началото на декември и позволяват на заведения да останат отворени през цялата нощ в новогодишната нощ.

Днес в Хърватия са регистрирани 5 958 нови случая на коронавирус, а 27 души са починали. Броят на активните случаи в Хърватия днес е 25 521, докато 1 858 пациенти са в болница, от които 239 са на респиратор.

Ежедневният брифинг на Националната организация за обществено здраве (EODY) в Гърция съобщи, че процентът на позитивност е достигнал 8,37% в четвъртък, идентифицирани са 35 580 случая на коронавирус. В сряда процентът бе 7,23% - 28 828 нови случая.

Гърция се притеснява от рекордни 30 000 заразени на ден

Гърция се притеснява от рекордни 30 000 заразени на ден

Без музика на Нова година, заведенията ще работят до 2 часа след полунощ