България може да си върне замразените фондове от Европейския съюз, според материал, публикуван в "Юропиън войс".

Европейската комисия се надява да освободи 115 млн. евро от замразените европейски средства след сигналите, че страната е реформирала своята агенция, отговаряща за пътната инфраструктура.

Освобождаването на парите, блокирани заради опасения от корупция, ще даде политически актив на българския премиер Сергей Станишев преди парламентарните избори през юни тази година, коментира статията в "Юропиън войс", цитирана от Европорталът.

Въпросните 115 млн. евро бяха отпуснати на Изпълнителна агенция "Пътища", сега Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ), за строежа на магистрала между София и Перник.

Еврокомисията блокира парите през юли след корупционни скандали, в които бе замесено името на директора на агенцията Веселин Георгиев и още двама негови служители.

Георгиев подаде оставка, след като бе обвинен, че е сключил договори за поддръжка с компания, ръководена от неговия брат, а другите двама официални представители бяха обвинени в получаване на подкупи.

ЕК обяви, че решението й да замрази средствата се основава на нередности в отпусканите поръчки и конфликт на интереси, а наред с това още проблеми в набирането на персонал и неговото обучение.

На 12 януари в Брюксел се проведе среща между представители на ЕК, НАПИ и българското правителство.

От ЕК планират официално посещение в България на 27-28 януари, за да установят дали управлението на агенцията се е подобрило достатъчно, за да освободят замразените пари.

"Документацията, която получихме от кабинета на вицепремиера (Меглена Плугчиева - бел.ред.) и разговорите, които водихме с директора на агенцията за пътна инфраструктура, сочат на този етап един позитивен резултат що се отнася до премахването на временното замразяване" (на средствата), заяви представител на еврокомисията.

Той добави, че "заключенията на място ще бъдат решаващи": няма да бъдат вземани решения преди визитата". По оценки на ЕК, при позитивно решение, фондовете могат да бъдат освободени най-рано през март.