България е основен кандидат да се присъедини към еврозоната, пише вестник "Файненшъл таймс" в коментарен материал.

Вестникът отбелязва, че страната ни е основният кандидат да се превърне в 20-ия член на валутния съюз.

Изданието припомня за вчерашната среща на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който изрази подкрепата си България потенциално да стане най-новият член на еврозоната.

Юнкер би ни подкрепил и за еврозоната

Юнкер би ни подкрепил и за еврозоната

Другата седмица се очаква доклада по механизма за сътрудничество

"Трябва да кажа откровено, че България е готова", заяви Юнкер.

В Брюксел са уверени, че страната ни може да изпълни критериите и да се покаже, че европроектът се движи в правилната посока.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че страната ни е прикрепена към еврото от 1999 г. (Валутен съвет в България е въведен през 1997 г. - Бел. ред.) и че държавните финанси са стабилни - 29% дълг от БВП, а бюджетният излишък е 1,6 на сто.

Борисов обяви, че правителството ще кандидатства за присъединяване към Механизма на обменните курсове (ERM ІІ).

Страните членки на ЕС, които все още не са приели еврото, се очаква да участват най-малко две години в механизма, който има за цел да осигури стабилна валута и плавно присъединяване към еврозоната.

Но според изданието има и пречки. Извън "Берлемон" (сградата, където се намира ЕК - Бел. ред.) има по-малко ентусиазъм най-бедната страна членка да се присъедини към валутния съюз - разглеждан като връх в европейската интеграция.

Скептиците отбелязват, че еврочленството трябва да бъде повече от изпълнение на икономическите критерии. България е най-корумпираната страна в ЕС, според "Прозрачност без граници".

Най-голямото предизвикателство пред България е борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, пише вестникът.

България е най-бедната страна членка на ЕС. Относителното богатството на страната ще бъде от значение при всяко обсъждане на членството й в еврозоната. С БВП на глава от населението близо 80% под средното ниво в еврозоната приемането на еврото вероятно ще доведе до бързи темпове на "спонтанно възстановяване на растежа", по-висока инфлация и необходимост от по-високи лихви, допълва се в статията.