Общинският съвет на турския град Къркларели е предоставил на България собствеността върху земята, на която е построена катедралната църква в града "Св. Спиридон", съобщиха от Националния исторически музей.

Църквата е рухнала през 40-те години на ХХ век.

Решението е обявено на съвещание на съвета вчера от кмета на Къркларели Мехмет Сиам Кесимоглу, в присъствието на генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев и на директора на НИМ Божидар Димитров.

Когато през 1912 г. армията на ген. Радко Димитриев завзема с щурм Лозенград (Къркларели), от описа, които е направил назначеният български комендант, се вижда, че в града тогава са живеели 10 331 българи, 10 000 гърци и 9000 турци.

Българският квартал е запазил почти всичките си къщи и в една от по-богатите, която сега се реставрира, за да стане Етнографски музей, кметът предоставя възможност на Божидар Димитров да си избере най-голямата стая, за да уреди етнографска експозиция.

Тя ще представя живота и бита на лозенградските българи.

Димитров е приел с благодарност и този подарък и е обещал на свой ред от България да бъде дарен материал за музея на Кемал Ататтюрк, който се изгражда в града и ще бъде открит през април.

Материалът ще бъде свързан с голямата и единствена любов за цял живот на Кемал Ататюрк - Димитрина, дъщеря на ген. Стилиян Ковачев.

Тази любов се развива 18 месеца, по време на пребиваването на Кемал Ататюрк в София като военно аташе.

Всяка година, до смъртта си през 1938 г., на всеки рожден ден на Мити той изпращал огромен букет бели рози. Твърди се, че въпреки че е била омъжена за софийски адвокат, тя е обичала Кемал Ататюрк до смъртта си.

За съжаление, при развилите се през следващото десетилетие събития българите и гърците се изселват от Лозенград, в който днес живеят 74 000 турци.