Парламентът ратифицира Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата.

С този акт България се присъедини към Споразумението срещу климатичните промени, което ще влезе в сила на 4 ноември 2016 г. - броени дни преди в Маракеш, Мароко да започне Конференцията на ООН по изменението на климата (COP22), съобщават от Министерство на околната среда и водите.

Това става възможно, след като на 30 септември т. г. на извънредно заседание на Съвета по околна среда в Брюксел беше постигнато съгласие ЕС да извърши бърза ратификация на документа.

След дълги и сложни преговори на заседанието се стигна до историческото решение ЕС да ратифицира бързо Споразумението и така да се помогне за изпълнение на двойното условие за влизането му в сила - 55 страни, отговорни за поне 55% от въглеродните емисии на планетата, да депозират ратификационните си инструменти.

Историческият документ от Париж създава рамка за борба с изменението на климата в световен мащаб след 2020 г. Изпълнението му следва да доведе до избягване на опасните климатични промени, като се ограничи повишението на средната глобална температура - под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.

ЕС и държавите членки са сред най-амбициозните в борбата с климатичните промени. В контекста на Споразумението те поеха обвързваща цел за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40% до 2030 г. в сравнение с нивото им през 1990 г.