Нито едно българско висше учебно заведение не попада сред най-добрите 1000 университета в света. Това показва Класацията на Times Higher Education - World University Rankings 2023, цитирана от БиТиВи.

В не се включват 1799 университета в 104 държави и региони, което я прави една от най-големите и най-разнообразни класации на университети до момента.

Челните места в класацията са заети от престижни висши учебни заведения в САЩ. На първа позиция е Оксфорд, плътно зад него се нарежда Харвард. Топ 5 се допълва от университета в Кеймбридж, Стандфордския университет и Масачузетския технологичен институт.

САЩ е страната с най-много институции в класацията на Times Higher Education. Техният брой е 177.

От 52 висши училища в страната, едва две попадат в престижната класация. Най-висококласираният български университет е Софийският университет "Св. Климент Охридски". ВУЗ-ът попада в топ 1200 на висшите учебни заведения. Техническият университет пада с 300 позиции надолу до категория 1500+.

13 са основните изследвани показатели при университетите. Те измерват ефективността на институцията в четири области: преподаване, научни изследвания, трансфер на знания и международна перспектива. Тазгодишната класация анализира над 121 милиона цитирания в повече от 15,5 милиона изследователски публикации и включва отговори на анкети от 40 000 учени по целия свят. Повече от 2500 институции изпращат данни за мащабното изследване.

Пълната класация на Times Higher Education може да видите тук.