Балканите са въвлечени в търговска война заради засилени проверки на качеството на селскостопанска продукция. Хърватия е вдигнала вносните такси за някои продукти с около 220%. Това принуди Сърбия да предприеме контрамерки, а други държави заплашиха с реципрочни действия, информира Ройтерс.

През миналия месец на границата си Хърватия увеличи таксите за фитосанитарен контрол за предотвратяване на проникването и разпространението на вредители по растенията и растителните продукти от 90 куна на 2000 куна (319 долара).

Загреб мотивира решението си с това, че е в съответствие със стандартите на ЕС и защитава потребителите си.

Но представители на правителствата на Сърбия, Македония, Черна гора и Босна предупредиха, че новите мерки нарушават предприсъединителните споразумения с ЕС, според които им се гарантира равен достъп до пазарите.

"Тези мерки са напълно протекционистки в икономическо отношение. Те са популистки в политическо естество и не могат да бъдат оправдани. Те не са в духа на добросъседските отношения", каза министърът на търговията на Сърбия Расим Ляич пред репортери след среща с балканските си колеги в Сараево.

Министрите на четирите държави призоваха Хърватия да отмени решението и да покани Европейската комисия да посредничи за разрешаването на проблема, който според тях нарушава принципите на свободната търговия. Те също така настояват за спешна среща с хърватския министър на земеделието. Обаче до разрешаването на казуса всяка страна ще предприеме контрамерки, за да защити икономическите си интереси, допълват те.

Ляич каза, че Сърбия вече е засилила фитосанитарния контрол върху всички органични продукти от Хърватия. Това означава, че стоки, включително месо и млечни продукти, могат да бъдат задържани на границата до 15-30 дни.

"Целта ни не е да започнем икономическа война, а да защитим икономическите си интереси и свободното движение на стоки", поясни министърът.

Македония и Черна гора обявиха, че ще внесат оплакване в Световната търговска организация и ще търсят механизми в рамките на органа за получаване на компенсация от Хърватия.

Освен това министрите на оплакващите се държави твърдят, че Хърватия също така затруднява износа към ЕС.

Босненският министър на търговията Мирко Сарович заяви, че Хърватия не внася малини само от Тринидад и Тобаго, но и от Сърбия и Босна. Той добави, че Босна "адекватно ще отговори" на проблема.