Има достатъчно механизми за взаимодействие между Украйна и българската прокуратура за изправянето пред съд на участвали в терористични формирования. Това стана ясно от думите на посланика на Украйна у нас във връзка с информациите, че българи са се били на страната на сепаратистите срещу украинската армия. Негово превъзходителство Микола Балтажи гостува на Георги Коритаров в предаването "Свободна зона".

Украинското общество е насърчавано да издирва наемници от чужди държави, които се бият на страната на сепаратистите, заяви посланик Микола Балтажи. Най-организирано и компетентно действа центъра "Миротворец", който е неправителствен.

"Трябва да се изработи реална доказателствена база и да се предаде на българската страна. В тази посока работят сега и прокуратурата,и Външно министертво", посочи посланикът. Според него Русия вече си е признала, че пряко участва в дестабилизирането на Украйна "В известния пропаганден филм за Крим, той фактически призна, че там са били руски войници. В края на седмицата имаше един филм за руския спецназ. И там ръководителят му, командирът му, официално признава: "Ние дойдохме в Крим, за да подкрепим местната самоотбрана".

Въпреки днешното изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че Украйна ще може да се присъедини към Европейския съюз след най-рано 20-25 години, посланик Балтажи остава еврооптимист.

"Ние трябва упорито и последователно да си извършваме реформите. И самият ЕС, виждайки, че Украйна постига реални успехи в извършването на реформите, той ще си трансформира мнението". Според посланика самият ЕС в момента има нужда от подкрепа, за да се справи с предизвикателствата пред него.