Русия започна бойна стрелба с ракети в Балтийско море, информира "Ройтерс".

Обезпокоена Латвия обяви, че ученията са я принудили частично да затвори балтийското въздушно пространство.

Руското военно министерство съобщи, че Балтийският флот, базиран в Калининград, провежда рутинни игри в Балтийско море, включително бойна стрелба по въздушни и морски цели.

"Това е демонстрация на сила", каза латвийският премиер Марис Кучинскис пред осведомителната агенция и поясни, че е трудно да се проумее, че игрите се провеждат толкова близо до страната му.

Изпитанията са провеждат извън изключителната икономическа зона на Латвия, обявиха официални лица.

Рига затвори част от въздушното си пространство за три дни, а Швеция предупреди гражданския морски трафик и поясни, че може да има забавяне и прекъсване на гражданската авиация.

Латвия поясни, че руските учения никога не са се провеждали толкова близо до територията. Премиерът подчерта, че решението тестовете да се провеждат толкова близо до латвийските води идва след стъпката на Запада да експулсира руски дипломати заради случая "Скрипал".

Но латвийски представители подчертаха, че Русия не нарушава международните правила и има право на учения. Все пак латвийското военно министерство привика руското военно аташе, за да изрази тревогата си.

Москва обяви, че изпитват силите си след зимата.

Латвия ще повдигне въпроса на редовната среща на посланиците от НАТО в Брюксел през следващата седмица.