Президентът на САЩ Доналд Тръмп се отнася към президентството като "още едно реалити шоу". Той е заплаха за американската демокрация. 

Това заяви бившият държавен глава на САЩ Барак Обама в реч пред конвента на Демократическата партия, който ще излъчи Джо Байдън за кандидат за президент на Щатите, пише "Гардиън".

В края на третата вечер на събранието демократите номинираха Камала Харис за вицепрезидент на САЩ.

Камала Харис официално номинирана за вицепрезидент на САЩ

Камала Харис официално номинирана за вицепрезидент на САЩ

Тя представи изборите като "шанс за промяна на хода на историята"

Обама произнесе речта си от Музея на Американската революция във Филаделфия, Пенсилвания. Той трябваше да говори след Камала Харис, но реши да се размени, за да "предаде факела на нея", съобщават ABC и "Вашингтон пост".

Бившият президент на САЩ атакува Тръмп като съпругата си Мишел, която изнесе реч на първата вечер на конвента на демократите в понеделник.

Снимка 492960

Източник: ЕПА

Барак Обама каза, че наследникът му е показал, че "няма интерес да се отнася към президентството като нещо друго освен още едно реалити шоу, което той може да използва, за да привлече вниманието, за което жадува".

Клинтън и Пелоси с призив към демократите

Клинтън и Пелоси с призив към демократите

Предизборна кампания за Белия дом

Отразявайки 170-те хиляди починали американци от коронавируса, Обама отбеляза, че Доналд Тръмп не е израснал на този пост, защото не може, а последиците от това са тежки.

Обама поиска от американците да си спомнят важната си роля в защитата и укрепването на демокрацията на страната.

"Нито един американец не може да оправи тази страна сам. Дори и един президент. Изисква се активно и информирано гражданство. Така че ви моля да повярвате във вашите способности, да поемете отговорността си като граждани, за да е сигурно, че основните принципи на нашата демокрация ще устоят. Защото това, което е заложено на карта точно сега, е нашата демокрация", призова той и подчерта необходимостта да се защитят демократичните институции и идеали.

Обама нападна републиканците, че активно се опитват да разубедят разочарованите избиратели да не гласуват. Според него така демокрацията отслабва и накрая изчезва.

Накрая той отново повтори, че потенциално преизбиране на Тръмп представлява основна заплаха за американската демокрация.

Тази администрация показа, че ще погуби нашата демокрация, ако победи. Трябва да впрегнем всички усилия в тези 76 дни и да гласуваме като никога преди, призова Барак Обама.

Във вторник демократите официално номинираха Байдън за кандидат за президент на САЩ.