Бившата първа дама Мишел Обама предприе изненадваща атака срещу президента Доналд Тръмп в понеделник и призова американците да изберат демократа Джо Байдън през ноември, да изведе САЩ от кризата и да сложи край на хаоса, за който заяви, че е създаден през четирите години на Тръмп, съобщава "Ройтерс".

В реч Обама заяви, че републиканецът Тръмп "имаше достатъчно време да докаже, че може да свърши работата", но не успя в страна, която е сериозно ударена от пандемията с коронавирус, има икономически проблеми и расова дискриминация.

"Всеки път, когато търсим този Бял дом за някакво ръководство или утешение или някаква прилика със стабилност, това, което получаваме е хаос, разделение и пълна, пълна липса на съпричастност", каза тя, като го нарече "грешният президент" за САЩ.

"Той просто не може да бъде това, от което се нуждаем. Това е положението. Ако мислите, че нещата не могат да се влошат, повярвайте ми, могат; и ще се случи, ако не направим нещо за промяна в тези избори. Ако имаме някаква надежда да сложим край на този хаос, трябва да гласуваме за Джо Байдън, така, сякаш животът ни зависи от това."

Обама е част дълъг списък с оратори, включително някои от републиканците на Тръмп, които се събраха онлайн, да защитят кандидатурата на Байдън в началото на четиридневен конгрес за номиниране.

Конгресът е на фона на всеобщите притеснения относно безопасността на гласуването през ноември заради пандемията. Демократите настояха за гласуване по пощата като безопасна алтернатива, но Тръмп без доказателства обяви, че това е предпоставка за измами и блокира спешната помощ за пощенската служба на САЩ, за да ограничи гласуването по пощата.

Обама се позова на тези опасения, като каза, че онези, които не могат да спечелят честни избори, се опитват да спрат хората да гласуват чрез затваряне на избирателни места в кварталите на малцинствата, прочистване на списъци с избиратели и лъжи за сигурността на бюлетините по пощата.

"Трябва да гласуваме за Джо Байдън с такива количества, които не могат да бъдат пренебрегнати", каза тя. "Трябва да сложим удобните си обувки, да си сложим маските, да опаковаме вечеря и може би закуска, защото трябва да сме готови да стоим на опашка през цялата нощ, ако трябва."

Широк спектър от привърженици, обединени срещу Тръмп, бившият кандидат за демократичен президент и сенатор Берни Сандерс и видният републиканец Джон Касич се присъединиха към Обама.

"Джо Байдън ще сложи край на омразата и разделението, което Тръмп създаде. Той ще спре демонизирането на имигрантите, галенето на бели националисти, расистките кучешки подсвирквания, религиозния фанатизъм и грозните нападения срещу жени", коментира Сандърс.

Пандемията принуди демократите да преработят конгреса, като до голяма степен елиминираха личното събиране и го превърнаха в двучасови пакети с виртуални речи и събитие от цялата страна, в реално време. Включва дискусии с избирателите, които описват борбите си срещу вируса и справянето с проблемите в икономиката и здравеопазването.

Кристин Уркиза, която губи баща си от COVID-19, обвини Тръмп и лошото управление на пандемията за смъртта му. "Баща ми беше здрав 65-годишен. Единственото му предишно състояние беше да се довери на Доналд Тръмп и за това той плати с живота си. Когато гласувам за Джо Байдън, ще го направя за татко си."

Започва конвентът на демократите за избиране на Байдън за кандидат за лидер на САЩ

Започва конвентът на демократите за избиране на Байдън за кандидат за лидер на САЩ

Конвентът ще продължи четири дни