Договорът за търговия след Брекзит между Обединеното кралство и ЕС на този етап "изглежда малко вероятно", заяви преговарящият на блока. Говорейки след последния кръг от преговори, Мишел Барние заяви, че е "разочарован" и "загрижен", съобщава БиБиСи.

Неговият колега от Обединеното кралство Дейвид Фрост говори за "малък напредък" на фона на различията в политиката в областта на рибарството и правилата за държавна помощ.

ЕС заяви, че би искал да постигне споразумение до октомври, за да може да бъде одобрено от Европейския парламент преди изтичането на преходния период след Брекзит.

Преходният период приключва на 31 декември и ако споразумение не бъде обезпечено дотогава, Обединеното кралство ще трябва да търгува с ЕС при условията на СТО (Световната търговска организация).

Това означава, че повечето стоки от Обединеното кралство ще бъдат обект на мита, докато не бъде готова сделка за свободна търговия.

Обединеното кралство заяви, че няма да продължи разговорите, ако споразумението не бъде постигнато до крайния срок от декември.

В изявление, публикувано след седмия кръг от преговори, Фрост заяви, че ЕС е направил "излишно трудно" постигането на напредък, като настоява, че различията по отношение на държавната помощ и рибарството трябва да бъдат решени, преди "да се извърши съществена работа във всяка друга област от преговорите, включително относно правни текстове".

В опит да прекрати безизходицата Великобритания представи на ЕС проект на правен текст за споразумение за свободна търговия.

Фрост, който докладва директно на премиера Борис Джонсън, заяви, че Обединеното кралство търси сделка, която "гарантира, че ние възвръщаме суверенния контрол върху собствените си закони, граници и води".

Изказвайки се на брифинг в Брюксел, Барние обвини британската страна, че "губи ценно време", предполагайки, че проектът на текста е "полезен", но омаловажава значението за постигане на каквото и да било споразумение.

върде често тази седмица се чувстваше така, сякаш вървим повече назад, отколкото напред", каза той.

"Като се има предвид краткото време, което казах в Лондон през юли, остава вярно и днес, на този етап споразумение между Обединеното кралство и ЕС изглежда малко вероятно".

Въпреки че беше постигнат напредък по отношение на енергийното сътрудничество, участието в програми на Съюза и борбата с изпирането на пари, по отношение на достъпа до водите с риба на Обединеното кралство и ЕС, не беше постигнат "никакъв напредък".

Той също така каза, че искането на ЕС за равни условия - една от другите пречки за преговори - е "неподлежащо на допълнителни преговори условие за предоставяне на достъп до нашия пазар от 450 милиона граждани".

Условията за равнопоставеност са термини за търговска политика за набор от общи правила и стандарти, които не позволяват на предприятията в една държава да подбиват своите конкуренти и да придобият конкурентно предимство пред опериращите в други държави.

ЕС настоява, че трябва да има равни условия за правата на работниците, опазването на околната среда, данъчното облагане и държавните помощи. Следващият кръг от преговори трябва да започне на 7 септември в Лондон.

Започват същинските преговори Великобритания - Европейски съюз

Започват същинските преговори Великобритания - Европейски съюз

Продължава да е на дневен ред препъни камъкът - тежкотоварният транспорт