Главният прокурор Уилям Бар трябва да подаде оставка. За това настоя бившият американски вицепрезидент и настоящ кандидат за президент на демократите Джо Байдън пред MSNBC. 

Това е най-голямата злоупотреба с власт, която съм виждал от президента Доналд Тръмп, каза той.

Припомняме, че над 1100 бивши прокурори и служители на американското правосъдно министерство настояха за оставката на Бар заради намесата му по делото срещу бившия президентски съветник Роджър Стоун.

В отворено писмо, публикувано на 16 февруари, те заявяват, че президентът Доналд Тръмп и министърът на правосъдието Уилям Бар, който е и главен прокурор, са нарушили принципа за безпристрастност по казуса със Стоун, който се смята за близък приятел на държавния глава.

Стоун беше арестуван през януари 2019 г. във Флорида по обвинение в лъжесвидетелстване във връзка с разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за връзки на Тръмп с Кремъл и за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. На 10 февруари, прокуратурата поиска за Стоун присъда от 7 до 9 години лишаване от свобода. Тръмп публикува в Туитър остро критичен коментар за прокурорите по делото, а правосъдното министерство, на чието подчинение е прокуратурата, даде указания за по-лека присъда.

 1100 бивши прокурори поискаха оставката на Уилям Бар

1100 бивши прокурори поискаха оставката на Уилям Бар

Заради намесата по делото срещу Роджър Стоун…

В писмото си прокурорите посочват, че в отделни случаи политическото лидерство има роля в съдебното преследване на отделни лица, намесата на ръководството на Министерството на правосъдието в делото срещу Стоун е безпрецедентна. По думите им е нечувано подобно отношение към следващи установените стандарти прокурори, за да се осигури привилегия на близък политически съюзник на президента.

"В нашата страна всички ние сме равни пред закона", посочват прокурорите. Те подчертават, че "посочените обстоятелства изискват главният прокурор Бар да подаде оставка", като добавят, че не се надяват той да постъпи така.