Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и президентът на САЩ Джо Байдън се споразумяха в четвъртък за "всеобхватна" стратегия по въпросите на денуклеаризацията на Северна Корея и мира на Корейския полуостров, предаде "Йонхап".

Двамата лидери обещаха да засилят партньорствата за сигурност с Япония. Те също така "споделиха загриженост относно неотдавнашните събития в Мианмар и се съгласиха да си сътрудничат за демократично и мирно разрешаване", се казва в изявление на офиса на Мун.

Белият дом заяви в изявление, че Байдън подчертава своя ангажимент за укрепване на алианса между САЩ и Южна Корея и двете страни са се договорили да се координират, съобщава "Ройтерс".

Мун приветства "завръщането на Америка" в разгара на нарастващите глобални предизвикателства - пандемията на COVID-19, изменението на климата и икономическата поляризация.

Байдън заяви, че отговорът на изменението на климата ще създаде нови работни места, докато Мун е представил своя амбициозен Green New Deal, насочен към икономическо възстановяване от последиците от коронавируса.

Байдън и Мун също се съгласиха за непосредствената необходимост от възстановяване на демокрацията в Мианмар, заяви Белият дом.

Южна Корея предлага САЩ и КНДР да сключат предварително споразумение

Южна Корея предлага САЩ и КНДР да сключат предварително споразумение

Южна Корея и САЩ знаят какво иска Северна Корея