Северна Корея и САЩ трябва да потърсят предварително споразумение за ядрено разоръжаване, което включва прекратяване на ядрената програма на КНДР в замяна отмяна на някои санкции. Това призова премиерът на Република Корея, цитиран от "Ройтерс".

Посланикът на КНДР в Кувейт избягал в Република Корея

Посланикът на КНДР в Кувейт избягал в Република Корея

Дипломатът е избягал в Южна Корея през септември 2019 г.

Чун Се-кьон даде първото си интервю за чужда медия, откакто пое поста преди година. Той отбеляза пред осведомителната агенция, че е необходимо "креативно" мислене и взаимно поощряване, за да се подновят преговорите и да се предотврати още един провал.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обещаха да изградят нови отношения и да работят за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров на първата им среща през 2018 г., но втората среща на върха и последвалите разговори се провалиха.

Огромен спад на избягалите от КНДР

Огромен спад на избягалите от КНДР

През миналата година са избягали само 229 в сравнение с 1047 през 2019 г.

КНДР предложи да демонтира основния си ядрен комплекс в замяна отмяна санкциите на ООН, но САЩ поискаха Пхенян да предаде ядрените оръжия.

"Можем да започнем със замразяване на всички ядрени дейности и намаляване на някои аспекти от тяхната програма. Би било най-добре, ако можем да се отървем от всичко веднъж и завинаги, но няма да е лесно и ние се нуждаем от алтернатива", каза южнокорейският премиер.

80% спад на търговията между КНДР и Китай през 2020 г.

80% спад на търговията между КНДР и Китай през 2020 г.

Китай е основният съюзник на Северна Корея

Новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън все още не е обявявала новата си политика към КНДР. Байдън каза на президентски дебат през октомври, че се срещне с Ким само ако КНДР се откаже от ядрените оръжия.

Чун Се-кьон коментира още, че отмяна на някои санкции може да помогне за възобновяване на преговорите.

Тръмп забрани купуването на дронове от Русия, Китай, Иран и КНДР

Тръмп забрани купуването на дронове от Русия, Китай, Иран и КНДР

Американският президент не обясни мотивите за решението си

"Южна Корея и САЩ знаят какво иска Северна Корея", подчерта министър-председателят.

Само преди дни президентът на Република Корея Мун Дже-ин призова Байдън да гради върху постигнатия напредък между Ким и Тръмп.

Но за първи път представител на Южна Корея разкрива подробности за потенциално временно споразумение, което САЩ и КНДР трябва да търсят.

Чун Се-кьон отбеляза още, че администрацията на Байдън може да предприеме нова политика, но показа интерес към въпроса за КНДР и в крайна сметка ще търси преговори.

 КНДР проведе военен парад, показа балистична ракета с подводно базиране

КНДР проведе военен парад, показа балистична ракета с подводно базиране

Парадът се състоя на площад "Ким Ир Сен" след 8-дневния Конгрес

"Всеки знае, че проблемът не може да се разреши без диалог. Нашата задача е да излезем с креативни идеи, така че възможно най-бързо да се организират разговори", поясни премиерът.